Najlepiej byłoby unikać wszelkiego rodzaju klopsików, hamburgerów, wszelkich mięsnych produktów z wołowiny przemielonej - mówi Karina Piwowarczyk, dietetyczka z All For Body. - Chodzi o takie mięsa, o których składzie możemy przeczytać tylko na opakowaniu, ponieważ patrząc na nie nie wiemy co tak naprawdę jest środku, możemy się tylko domyślać.
Najlepiej byłoby przygotowywać posiłki w domu z mięsa, które kupujemy w sklepie w jednym kawałku pisze Fakt.pl.
Klopsiki - wykryto mięso końskie w klopsikach wieprzowo-wołowych, które były wyprodukowane dla sieci popularnych sklepów Ikea.
Hamburgery - polskie hamburgery, które trafiły na czeski rynek, zawierały koninę mimo napisu produkt wołowy.
Ravioli - małe włoskie pierożki. Najczęściej nadziewane są zmielonym mięsem wołowym.
Mielone mięso - takie gotowe, zmielone i paczkowane mięso można kupić w sklepie. Zazwyczaj pakowane jest po 500 gr.
Pulpety - Robi się je z mięsa mielonego, czasem z wieprzowego.
Pyzy z mięsem - gotowe mrożone pyzy możemy kupić w każdym sklepie czy supermarkecie.
Spaghetti bolognese - do pomidorowego sosu dodajemy zmielonego mięsa, z reguły mieszanki wołowo-wieprzowej.
Pierogi z mięsem - popularne prawie tak samo jak pierogi ruskie, w środku znajduje się drobno zmielone mięso.
Krokiety mięsne - do farszu używa się zmielonego mięsa.
Kotlet mielony - tradycyjny kotlet przyrządzany z mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego.