OPOLAGRA_2025

W styczniu hurtowe ceny jabłek były o 77 proc. wyższe

5 stycznia 2016

W styczniu hurtowe ceny jabłek wzrosły w ujęciu rocznym o 77 proc., zaś ceny gruszek o 39 proc. - podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W porównaniu do grudnia 2010 r. jabłka podrożały o 1 proc.
"W styczniu 2011 r. wyższe niż w styczniu 2010 r. były ceny jabłek i gruszek. Na rynku hurtowym ceny jabłek zwiększyły się o 77 proc., a gruszek o 39 proc. Ceny jabłek przeznaczonych na eksport, jak i płacone przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły ponad dwukrotnie. Ceny jabłek do przetwórstwa zwiększyły się trzykrotnie do 0,57 zł/kg. Na rynkach hurtowych podrożały też banany (o 21 proc.) i winogrona (o 4 proc.), a potaniały owoce cytrusowe" - napisano w lutowym biuletynie IERiGŻ

"W styczniu 2011 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim ceny jabłek oferowane przez eksporterów wzrosły o 11 proc., a na rynkach hurtowych o 1 proc., potaniały natomiast owoce do przerobu (o 32 proc.). W hurcie podrożały winogrona (o 21 proc.), banany (o 7 proc.) i mandarynki (o 1 proc.). Nie zmieniły się ceny cytryn. Niższe były natomiast o 2 proc. ceny pomarańczy" - dodano.

Instytut podał także, że w styczniu 2011 r. w porównaniu do stycznia 2010 r. wzrosły ceny wszystkich gatunków warzyw, zarówno w skupie jak i w handlu hurtowym.

"Najbardziej podrożały warzywa przeznaczone na eksport, jak: kapusta pekińska biała i czerwona (ponad dwukrotnie), buraki (o 97 proc.), selery (o 94 proc.), cebula (o 67 proc.), marchew (o 63 proc.) i pory (o 27 proc.). W skupie warzyw przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji dwukrotnie droższa była kapusta biała, o 66 proc. cebula, o 57 proc. buraki, o 48 proc. marchew i nieznacznie droższe pieczarki. Przemysł przetwórczy więcej płacił za kapustę białą (ponad dwukrotnie), marchew na kostkę (o 83 proc.), cebulę obieraną (o 75 proc.), buraki (o 35 proc.) i pietruszkę (o 9 proc.). Na rynkach hurtowych dwukrotnie podrożała kapusta biała, o 59 proc. cebula, o 47 proc. buraki ćwikłowe i o 30 proc. marchew" - napisano.

W ujęciu miesięcznym wzrosły ceny skupu wszystkich warzyw przeznaczonych do bezpośredniego spożycia i kierowanych na eksport.

"Wzrost cen (...) warzyw przemysłowych (cebuli, kapusty białej i pietruszki) został zahamowany i ceny były zbliżone do poprzedniego miesiąca. Najbardziej wzrosły ceny skupu: cebuli (wzrost o 8-29 proc. w zależności od kierunku rozdysponowania), kapusty białej (o 15-24 proc.), marchwi (o 12-63 proc.), buraków (o 8-25 proc.). Na rynku produktów świeżych podrożały ponadto pieczarki, a w firmach eksportujących - pory (o 36 proc.), kapusta pekińska (o 26 proc.), i selery (o 11 proc.). W handlu hurtowym najbardziej wzrosły ceny buraków (o 25 proc.), a w mniejszym stopniu - cebuli, kapusty białej i marchwi. Niższe o 14 proc. były ceny hurtowe pomidorów spod osłon" - dodano.

 


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę