Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W sprawie wędzonek

5 stycznia 2016
Poniżej prezentujemy  list europosła  Czesława Siekierskiego do ministra rolnictwa i rozwoju Wsi w sprawie wędzenia wędlin metodami tradycyjnymi 

Pan Stanisław Kalemba
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 
 
Szanowny Panie Ministrze!
 
     Zwracam się do Pana w nawiązaniu do toczącej się powszechnie dyskusji dotyczącej zawartości benzopirenu w kiełbasach i innych produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie, w której ja także uczestniczę, a mój udział jest dodatkowo zmotywowany tym, że jestem europosłem z okręgu Małopolsko-Świętokrzyskiego oraz sprawozdawcą Parlamentu Europejskiego w sprawie przyszłości małych gospodarstw rolnych w Europie. Oba te zagadnienia są bardzo ważne i występują powszechnie w Polsce Południo-Wschodniej.

     Prawdą jest, że problem został w sposób niewłaściwy skonsultowany przed podjęciem decyzji przez Komisję Europejską. W tym miejscu należy również podkreślić, że stronę polską reprezentowało Ministerstwo Zdrowia, a Parlament Europejski nie brał udziału w procesie decyzyjnym w tej sprawie. Konsultowanie tej decyzji z zainteresowaną branżą nie uwzględniło w wystarczającym stopniu drobnych przetwórców tej branży, ponieważ dopiero później ta grupa producentów zaczęła się organizować.

Po odbytych przeze mnie spotkaniach, m.in. z producentami kiełbasy lisieckiej (już w pierwszej połowie grudnia) i innymi przedstawicielami drobnych producentów i przetwórców mięsnych, w Stałym Przedstawicielstwie RP przy UE, w Komisji Europejskiej, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Związku Województw RP, z przedstawicielami Sanepidu i Instytutu Weterynaryjnego w Puławach oraz Polskiej Federacji Producentów Żywności, uważam, że:
1.Należy rozpocząć monitoring i badanie wędlin wędzonych metodą tradycyjną, aby mieć pełne rozeznanie o zawartości benzopirenu. Powinny to realizować odpowiednie laboratoria, które mają ku temu uprawnienia, a środki na sfinansowanie tych badań powinien zapewnić rząd. Myślę, że problem jest tak ważny, że można tu uruchomić nawet rezerwę budżetową.
2.Należy w trybie natychmiastowym rozpocząć rozmowy, nie tylko poprzez przedstawicieli służb weterynaryjnych w Stałym Przedstawicielstwie RP przy UE, ale także wysłać kompetentne osoby ze strony resortu rolnictwa i resortu zdrowia celem rozpoznania stanowiska w tej sprawie w odpowiednich Dyrekcjach Komisji Europejskiej.
3.Następnie, moim zdaniem, w tej sprawie powinny się odbyć rozmowy na szczeblu ministrów z naszej strony i odpowiednich komisarzy.
4.Producenci oczekują również na spotkanie z Ministrami Rolnictwa oraz Zdrowia z udziałem innych powiązanych służb, aby otrzymać informacje o prowadzonych pracach na szczeblu krajowym, jak też rozmów między przedstawicielami Rządu i Komisji.
5.Równolegle należy realizować zapowiedziane przez MRiRW szkolenia, szczególnie w odniesieniu do sposobu wędzenia i jego jakości oraz usprawnić system informacji i konsultacji z zainteresowanymi wytwórcami wędlin i przetworów sposobem tradycyjnym.
6.Tak w ramach PROW będącego w dyspozycji MRiRW jak i programów związanych z przedsiębiorczością będących w obszarze Regionalnych Programów Operacyjnych, czy też innych, należy stworzyć możliwość korzystania przez producentów wędlin wędzonych tradycyjnie ze środków na unowocześnienie tego procesu i jego bieżącą kontrolę co do zawartości substancji smolistych.
7.Sprawa jest pilna również dlatego, że jest ona związana z funkcjonowaniem paruset małych zakładów przetwórczych, tysięcy osób zatrudnionych. Sprawa ma dodatkowe znaczenie w kontekście wizerunku naszych produktów spożywczych, tak w kraju jak i zagranicą. To może mieć konsekwencje nie tylko dla tradycyjnych wędlin i przetworów mięsnych ale dla całej branży mięsnej i innych powiązanych branż oraz całego sektora.

***

Niektórzy eksperci twierdzą, że nie ma problemu, ponieważ są wypełniane normy, nie tylko te obecne ale i te przyszłe, jednakże powinniśmy w takiej sytuacji dmuchać na przysłowiowe "zimno" i mieć stosowne argumenty i dowody.

***

Należy skupić się pilnie nad działaniami związanymi z rozwiązaniem tego problemu. Jednocześnie korzystając z okazji chciałbym zwrócić uwagę na potrzebę przyśpieszenia prac nad stworzeniem odpowiednich warunków w zakresie standardów, a także w obszarze podatkowo-ubezpieczeniowym dla rozwoju przetwórstwa produktów na poziomie gospodarstwa i zapewnienie możliwości ich sprzedaży, co tak często podnosimy w ramach dyskusji o krótkich łańcuchu dostaw żywności. Stworzy to dodatkowe możliwości dochodowe i rozwojowe dla małych gospodarstw rolnych i poprawi dostępność produktów lokalnych i tradycyjnych dla konsumentów.
 
Z wyrazami szacunku:
 
Dr Czesław Siekierski
Poseł do Parlamentu Europejskiego




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę