26 września 2007 r. Rada ds. Rolnictwa Unii Europejskiej przyjęła propozycje zmian regulacji dotyczących organizacji wspólnotowego rynku cukru. Ich celem jest poprawa efektywności funkcjonowania Funduszu Restrukturyzacyjnego, finansowanego z opłat europejskiego przemysłu cukrowniczego.
- Związek Producentów Cukru w Polsce niejednokrotnie wyrażał swoje wątpliwości, co do projektów zmian i kierunku, w którym zmierza reforma rynku cukru.Przyjęcie przez Radę nowych przepisów stawia wszystkich producentów cukru w Polsce przed decyzją o wielkości dalszej produkcji. Ze względów finansowych najbardziej prawdopodobna wydaje się redukcja co najmniej 13,5% posiadanych limitów produkcyjnych. Zgodnie z obowiązującymi regulacjami kwota zostałaby wniesiona do Funduszu Restrukturyzacyjnego w zamian za wypłaconą z niego pomoc restrukturyzacyjną oraz zwolnienie redukowanej ilości z opłaty restrukturyzacyjnej za rok 2007/2008. Dzięki temu producenci unikną zapowiadanego przez UE w 2010 r., prawdopodobnie bardzo wysokiego, administracyjnego cięcia kwot bez rekompensat zarówno dla plantatorów, jak i firm wytwarzających cukier. Związek Producentów Cukru w Polsce jest przekonany, że uchwalona nowelizacja Rozporządzenia Rady przyniesie pozytywne skutki i doprowadzi do równowagi na rynku. Jednocześnie zauważamy, że w wyniku zredukowania limitów, wielkość produkcji cukru w Polsce będzie niższa od jego krajowej konsumpcji i niedobór musi zostać uzupełniony importem. Sytuacja ta może spowodować wzrost cen cukru – mówi Marcin Mucha, p.o. Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru W Polsce.