Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W sezonie 2012/13 cukier może być droższy

21 lutego 2012
Jak poinformowała FAMMU/FAPA,  na zakończonej 7. lutego konferencji poświęconej rynkowi cukru, którą po raz ósmy w Dubaju zorganizowała firma konsultingowa Kingsman SA, padło wiele zgodnych głosów, że w sezonie 2012/13 nadwyżka produkcyjna zmniejszy się w ujęciu rocznym. Kingsman szacuje, że nadwyżka będzie mniejsza o prawie połowę i spadnie z 8,2 do 4,7 mln ton.

Podobnego zdania są między innymi analitycy z Olam i Cargilla. Ankietowani przez Agencję Reutera analitycy oszacowali, że w sezonie 2011/12 nadwyżka wyniesie średnio 7,97 mln ton, a w kolejnym zmniejszy się do 3,2 mln ton.

Kingsman upatruje powodów mniejszych zbiorów między innymi w starzeniu się plantacji trzciny cukrowej. Trzeci sezon z nadwyżką produkcyjną powinien także zaowocować przecenami cukru, co może zachęcić do dywersyfikacji upraw lub do przeznaczenia większej ilości trzciny do produkcji
bioetanolu, zwłaszcza w obliczu wysokich cen ropy. Taka sytuacja mogłaby zas skutkować podwyżką cen cukru.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę