Z inicjatywy Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC rolnicy z południowych województw - podkarpackiego, małopolskiego i świętokrzyskiego 17 marca na terenie Zielonego Miasteczka w Warszawie przeprowadzili w ramach Akademii Samowystarczalności i Zdrowia warszaty dla mieszkańców Warszawy
Jolanta Dal, eko-rolniczka z Bieszczad, której gospodarstwo należy do sieci SŁONECZNA POLSKA uczyła Warszawiaków jak robić smaczne sery dojrzewające. Podkreśliła, że niestety z powodu przepisów obowiązujących w Polsce (TYLKO W POLSCE; to są nasze wewnętrzne przepisy!) takich serów, podobnie jak wielu innych smacznych i zdrowych produktów wytwarzanych w gospodarstwach, rolnicy nie mogą sprzedawać. To skandal, że grożą nam kary za sprzedaż swoich produktów! Przypomniała również, że rolnicy od kilku tygodni domagają się wprowadzenia przepisów nie pozwalających na wykup ziemi przez cudzoziemców, wprowadzenia ustawy o sprzedaży bezpośredniej, ustawowego zakazu upraw roślin modyfikowanych genetyczne w Polsce oraz uregulowania legislacji związanej ze wzrastającą populacja dzików, która niszczy uprawy rolne.
Tadeusz, kolejny rolnik, który przyjechał z pięknych z Bieszczad zaprezentował pokaz pieczenia domowego chleba z orkiszu na naturalnym zakwasie. Mówił też o naturalnej żywności i jej właściwościach prozdrowotnych.
- Ekologiczni rolnicy ze świętokrzyskiego ? Bogdan Chara i Krzysztof Bednarz ? częstowali swoimi w przetworami, i też podkreślali, że w świetle obecnego, restrykcyjnego prawa jakie obowiązuje w Polsce nie wolno im sprzedawać tych produktów. Joanna Bojczewska i Adam Payne (wiceprezes Międzynarodowej Organizacji Rolników, kolejny Anglik, , który aktywnie wspiera polskich rolników. Sir Julian Rose, prezes ICPPC od lat walczy i wspiera dobrych polskich rolników) prowadzili warsztaty siewu dla początkujących ogrodników z miasta pokazując jak w prosty sposób wyhodować zioła i warzywa doniczkowe od nasiona. Wyświetlili również, w KINOTECE ROLNIKA, filmy dokumentalne o zagrożeniach GMO dla rolnictwa i zdrowia oraz o uprzemysławianiu hodowli świń w Polsce przez amerykańskie korporacje – informuje Edyta Jaroszewska – Nowak z ICPPC