Polskie browary będą wykorzystywać chmiel pochodzący wyłącznie od polskich plantatorów. Plantatorzy muszą się jednak uzbroić w cierpliwość, aby dobiegły końca wieloletnie kontrakty międzynarodowe, które browary zawarły kilka lat temu. Kluczową rolę w mediacji między plantatorami chmielu, przetwórcami a browarami odegrał Minister Rolnictwa.
W czwartek 29 marca br. Minister Rolnictwa spotkał się z przedstawicielami producentów piwa, przetwórców i plantatorów chmielu. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku oraz perspektyw zwiększenia udziału polskiego chmielu w produkcji polskich marek piwa.
Wykorzystywanie polskiego chmielu do produkcji piwa w Polsce będzie sukcesywnie zwiększane do 75 proc. w roku 2013 oraz w kolejnych latach do 90 proc. całkowitego zapotrzebowania na chmiel branży piwowarskiej.
Polski chmiel nie będzie wykorzystywany jedynie do produkcji specyficznych marek, których receptura wymaga stosowania ściśle określonych odmian chmielu.
W latach 2007 i 2008 plantatorzy ogłosili podwyżki cen chmielu o kilkaset procent, wbrew warunkom obowiązujących wówczas kontraktów. Zmusiło to producentów do poszukiwania innych, stabilnych źródeł surowca zagranicą, zwłaszcza w świetle malejącej konsumpcji piwa wynikającej z drastycznej podwyżki akcyzy w 2009 roku i rosnącej wrażliwości cenowej konsumentów. W konsekwencji, browary podpisały długoterminowe kontrakty na dostawę chmielu od zagranicznych dostawców, które obowiązywać będą do 2013, a niektóre nawet do 2016 roku.
Jednocześnie warto nadmienić, że z uwagi na notowany od kilku lat spadek konsumpcji piwa, (pomimo iż rok 2011 zakończył się umiarkowanym wzrostem), browary nadal posiadają spore zapasy chmielu, którego zużycie było w ubiegłych latach niższe od spodziewanego.
Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie jest organizacją, która skupia największych producentów piwa w Polsce, tworzących ponad 90% rynku. Reprezentuje członków w relacjach z administracją rządową i samorządową, organizacjami społecznymi oraz związkami zawodowymi działającymi w przemyśle piwowarskim. W swoje zadania statutowe Związek ma także wpisane prowadzenie działalności ukierunkowanej na propagowanie odpowiedzialnej sprzedaży i konsumpcji alkoholu oraz podejmowanie i wspieranie inicjatyw edukacyjnych w tym zakresie. Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego jest członkiem europejskiej organizacji The Brewers of Europe (Browary Europejskie), która zrzesza stowarzyszenia branżowe z 23 krajów Unii Europejskiej oraz Norwegii, Szwajcarii i Turcji. Jako członek Brewers of Europe, Związek Pracodawców Browary Polskie jest aktywnym uczestnikiem stworzonego przez Komisję Europejską w czerwcu 2007 roku Forum Alkohol i Zdrowie, będącym platformą współpracy i dialogu pomiędzy producentami, organizacjami rządowymi i pozarządowymi na arenie europejskiej.