Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

W Polsce przetwarza się mniej mleka

10 sierpnia 2013
Według wyliczeń Banku Gospodarki Żywnościowej, w I połowie br., na skutek ograniczeń kwotowych, skup mleka w Polsce kształtował się na poziomie o 2 proc. niższym niż w 2012 roku. Mniejsza podaż surowca przełożyła się na zmniejszenie produkcji większości przetworów mleczarskich.
Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano spadek produkcji jogurtów - o prawie 6 proc. w relacji rocznej do 224 mln litrów.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 7 proc. do 104,3 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o prawie 9 proc. (łącznie produkcja wyniosła 69,8 tys. ton).
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął zaledwie 0,3 proc. do 149 tys. t, zaś w drugim aż 5 proc. w relacji rocznej (do 202 tys. ton). Warto zauważyć, że jednocześnie silnie rośnie eksport serów. W okresie styczeń-maj br. ich sprzedaż zagraniczna ukształtowała się na poziomie 81,6 tys. t, tj. o ponad 16 proc. wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem.


POWIĄZANE

W Pałacu Prezydenckim odbyło się spotkanie ponad 50 przedstawicieli środowisk ro...

Ukraiński rynek zbóż wysyła dziś sprzeczne sygnały. Z jednej strony spadają ceny...

Od 17 września 2025 r. Rosja niemal trzykrotnie podwyższa cło eksportowe na psze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę