Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Polsce odradza się rynek dziczyzny

20 kwietnia 2011
Wszystko wskazuje na to, że szynka z dzika i kiełbasa z jelenia wrócą na polskie stoły - informuje "Puls Biznesu". Ma się tak stać za sprawą utworzonego z inicjatywy Polskiego Związku Łowieckiego Konsorcjum Dziczyzna Polska, które ma przywrócić dziczyznę na polskie stoły i stworzyć jej profesjonalny rynek.

Dotychczas dziczyzna trafiała głównie na zagraniczne stoły. Tymczasem w zeszłym roku ponad 100 tys. polskich myśliwych upolowało ponad 41 tys. jeleni, ponad 162 tys. saren i ponad 196 tys. dzików. Mięso wyjechało m.in. do Niemiec, Francji i W. Brytanii. Teraz ma się to zmienić.

W konsorcjum jest już pięć zakładów przetwórczych z całej Polski i spółka obracająca surowcem. Chce ono co najmniej potroić liczbę 30 istniejących własnych punktów skupu dziczyzny. Ponadto planuje wprowadzenie do dużych sieci handlowych wyrobów sygnowanych logo Dziczyzna Polska. Oferta ma wejść na stałe do ogólnopolskiego handlu jesienią tego roku.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę