Według oszacowań Międzynarodowej Rady ds. Zbóż (IGC) zbiory pszenicy na świecie w sezonie 2006/07 wyniosą jedynie 588 mln ton wobec 593 mln ton we wcześniejszej prognozie i 618 mln ton w ubiegłym sezonie. Natomiast światowa konsumpcja pszenicy oceniana jest na 607 mln ton, wobec 621 mln ton sezon wcześniej.
- Światowe zapasy pszenicy na koniec bieżącego sezonu wyniosą zaledwie 116 mln ton, tj. 19 mln ton mniej niż sezon wcześniej. Według IGC, jest to najniższy poziom zapasów końcowych od sezonu 1980/81 – mówi Julita Dziendziel, dyrektor Biura Krajowej Federacji Producentów Zbóż. Natomiast w Polsce według szacunku KFPZ zbiory zbóż 2006 roku wyniosły około 21, 4 mln ton i są niższe o 13, 8 % w stosunku do 2005 roku. Zdaniem Zbigniewa Kaszuby, prezesa KFPZ czynnikiem najbardziej ograniczającym plonowanie zbóż w sezonie 2006 były bardzo małe opady na przełomie czerwca i lipca oraz w lipcu a zwłaszcza rekordowo wysokie temperatury w tym czasie przy bardzo silnych wiatrach na terenie niemal całego kraju. Spowodowało to dramatyczny brak wody w końcowej fazie wegetacji zbóż. ( MTN – 20-30% mniejsze niż zwykle). W drugiej fazie żniw nadmierne opady z kolei spowodowały spadek jakości zbieranych zbóż a następnie dalszy ubytek plonów (łamanie kłosów, porost).
Ceny zbóż w EURO/t,
pszenica konsumpcyjna: Włochy 156 – 176, Francja 148 – 158, Niemcy 148 – 158, Belgia 157, Austria 150, Szwecja 144 – 150, Polska 147 – 156, Dania 140, Czechy 123 – 136, Słowacja 130, Węgry 107-127;
pszenica paszowa: Niemcy 137 – 155, Belgia 136 – 154, Polska 134 – 141, Łotwa 128 – 137, Słowacja 117, Czechy 105 – 110;
jęczmień paszowy: Francja 143 – 152, Szwecja 135, Austria 123 – 132, Polska 111 – 135, Łotwa 103 – 125, Słowacja 110;
żyto chlebowe: Czechy 145 – 169, Niemcy 147 – 166, Polska 135 – 147; kukurydza: Niemcy 150 – 175, Francja 154 – 163, Austria 147, Polska 141 – 149, Czechy 119 – 124, Słowacja 116, Węgry 103 – 106.
Notowania zbóż w Polsce na targowiskach i w przedsiębiorstwach za okres 4 -8 grudzień 2006
(wg Komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi).