W pierwszych dziesięciu miesiącach br.żywność była tańsza...
12 listopada 2012
Indeks cen żywności na świecie w październiku 2012 r. wyniósł 213,5 pkt., wobec 215,5 pkt. we wrześniu po rewizji w dół o 0,3 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 1,09 proc., a w ciągu miesiąca spadł o 0,93 proc.
"Spadek wynika głównie z spadków międzynarodowych cen zbóż oraz olei i tłuszczy. Ich skala była większa niż wzrost cen cukru i nabiału. Ceny mięs pozostały bez zmian" - napisano w komunikacie.
"W pierwszych dziesięciu miesiącach tego roku średnia cen żywności była o 8 proc. niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku" - dodano.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.