Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W ocenie prezesa UPEMI - 10 lat branży mięsnej w Unii Europejskiej

5 stycznia 2016
Pierwsza dekada członkostwa we Wspólnocie Europejskiej pozwoliła na przyspieszenie zmian społecznych i gospodarczych. Oceniłbym ten okres jako korzystny. Do Polski napłynął szeroki strumień środków finansowych, zarówno przed jak i po akcesji do UE.

Zdecydowanie zwiększyliśmy konkurencyjność rynkach światowych, unowocześniliśmy naszą produkcję, zapewniliśmy rozwój małym i średnim przedsiębiorstwom. Dołączyliśmy do grupy państw o swobodnym przepływie towarów, usług, pracy i kapitału, co znacznie zwiększyło możliwości współpracy z firmami europejskimi. Kolejną korzyścią wynikającą  z  naszego członkostwa w UE jest zwiększenie wymiany handlowej dzięki zniesieniu ceł, barier taryfowych czy chociażby wyeliminowaniu lub uproszczeniu formalności i procedur administracyjnych. Akcesja wpłynęła znacząco na bezpieczeństwo obrotu przepływów kapitałowych, co dało nowe możliwości rozwojowe polskim firmom i wpłynęło na wielkość napływających inwestycji zagranicznych.

Sukcesem okazały się nasze negocjacje w sprawie Wieloletnich Ram Finansowych zabezpieczających dopływ funduszy wspierających modernizację produkcji. Środki te stanowiły i nadal stanowią istotny impuls rozwoju kraju w ramach polityki spójności, a przede wszystkim dla Wspólnej Polityki Rolnej.

Siłą napędową naszej gospodarki był eksport, który w latach 2012-2013 osiągnął historyczną wartość powyżej 141 mld EUR. Jego dynamika w porównaniu do innych państw regionu była przez cały ten czas zrównoważona, co świadczy o niezależności gospodarki polskiej od zmian koniunkturalnych w gospodarce światowej. Wbrew ogólnym obawom nasze członkostwo w UE nie spowodowało osłabienia relacji handlowych ze wschodem, wprost przeciwnie. Przez cały ten okres udział rynków takich jak Rosja, Białoruś czy Ukraina powoli, ale sukcesywnie wzrastał w odniesieniu do eksportu i korzystnego salda wymiany towarowej. Strategicznymi partnerami handlowymi Polski były w tym czasie i są oczywiście nadal kraje UE, ale warto zauważyć wzrost znaczenia rynków krajów tak odległych jak Chiny czy Korea Południowa.

Nasze członkostwo we Wspólnocie okazało się znakomitą  szansą dla  rozwoju polskiej wsi. Rolnicy otrzymali dopłaty bezpośrednie, realizowane są programy restrukturyzacyjne i modernizacyjne obszarów wiejskich. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej około 1,4 mln polskich rolników otrzymuje coroczne dopłaty bezpośrednie, są też widoczne efekty Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Warto podkreślić fakt, że Polska jest największym beneficjentem środków finansowych spośród nowych państw członkowskich.  

Niewątpliwy sukces w UE odniosła polska żywność, która ma silną i stabilną pozycję na rynku europejskim, gdzie trafia prawie ? naszego eksportu. Od momentu wstąpienia do UE eksport towarów rolno – spożywczych zwiększył się ponad czterokrotnie. Z roku na rok Polska eksportuje coraz więcej żywności do krajów Wspólnoty Niepodległych Państw, a  stanowi ona już ponad 11% wartości całego eksportu płodów rolnych, opuszczających nasz kraj. Dzięki temu jesteśmy europejskim liderem w produkcji i eksporcie żywności.

Przemysł spożywczy w naszym kraju jest jednym z najnowocześniejszych na świecie. Przetwórcy skorzystali z około 4 mld złotych przekazanych od 2004 r. przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nie można nie wspomnieć o środkach finansowych przekazanych na promocję. UPEMI jest jednym z liderów ich wykorzystania w naszym kraju. Przeprowadziliśmy szereg kampanii, których celem była promocja polskiego mięsa wśród krajowych i zagranicznych konsumentów, upowszechnianie wiedzy o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (którego jesteśmy inicjatorem i administratorem), zwiększanie wymiany handlowej między Polską, a krajami europejskimi, ale również tak odległymi jak Korea, Wietnam, Chiny, Japonia czy USA.

Z biednego kraju z bloku wschodniego staliśmy się państwem bez kompleksów, konkurującym jakością, a nie najniższą ceną. Przed nami jeszcze wiele pracy, ale osiągnięte sukcesy i efekty działań motywują!
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę