biogaz_09_2025

W Niemczech produkcja mięsa nadal rośnie

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Niemczech zwiększyła się o 4 proc. do 8,03 mln ton -  informuje FAMMU/FAPA.
Był to kolejny piąty rok z rzędu wzrostu produkcji. Na wzrost produkcji złożyła się większa wytwórczość mięsa wieprzowego oraz drobiu. Produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 3,8 proc. do 5,4 mln ton, natomiast wytwórczość drobiu wrosła o 7 proc. do 1,38 mln ton. W przypadku mięsa wołowego produkcja wzrosła skromniej, bo o 0,9 proc. do 1,2 mln ton.

Był to wynik przede wszystkim większej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła obniżyła się do 3,7 mln sztuk. Największy udział w produkcji mięsa ogółem w Niemczech miało mięso wieprzowe (67,8 proc.), a następnie drób (17,2 proc.) oraz wołowina (14,8 proc.). Udział mięsa owczego, koziego oraz końskiego w produkcji ogółem mięsa wynosił zaledwie 0,3 proc.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę