W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Niemczech zwiększyła się o 4 proc. do 8,03 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Był to kolejny piąty rok z rzędu wzrostu produkcji. Na wzrost produkcji złożyła się większa wytwórczość mięsa wieprzowego oraz drobiu. Produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 3,8 proc. do 5,4 mln ton, natomiast wytwórczość drobiu wrosła o 7 proc. do 1,38 mln ton. W przypadku mięsa wołowego produkcja wzrosła skromniej, bo o 0,9 proc. do 1,2 mln ton.
Był to wynik przede wszystkim większej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła obniżyła się do 3,7 mln sztuk. Największy udział w produkcji mięsa ogółem w Niemczech miało mięso wieprzowe (67,8 proc.), a następnie drób (17,2 proc.) oraz wołowina (14,8 proc.). Udział mięsa owczego, koziego oraz końskiego w produkcji ogółem mięsa wynosił zaledwie 0,3 proc.