Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Niemczech produkcja mięsa nadal rośnie

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Niemczech zwiększyła się o 4 proc. do 8,03 mln ton -  informuje FAMMU/FAPA.
Był to kolejny piąty rok z rzędu wzrostu produkcji. Na wzrost produkcji złożyła się większa wytwórczość mięsa wieprzowego oraz drobiu. Produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 3,8 proc. do 5,4 mln ton, natomiast wytwórczość drobiu wrosła o 7 proc. do 1,38 mln ton. W przypadku mięsa wołowego produkcja wzrosła skromniej, bo o 0,9 proc. do 1,2 mln ton.

Był to wynik przede wszystkim większej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła obniżyła się do 3,7 mln sztuk. Największy udział w produkcji mięsa ogółem w Niemczech miało mięso wieprzowe (67,8 proc.), a następnie drób (17,2 proc.) oraz wołowina (14,8 proc.). Udział mięsa owczego, koziego oraz końskiego w produkcji ogółem mięsa wynosił zaledwie 0,3 proc.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę