Bank Gospodarki Żywnościowej sugeruje, że relatywnie niekorzystna koniunktura na rynku mleka oraz konieczność zapłacenia wysokich kar za przekroczenie kwot mlecznych sprawiły, że w ostatnich miesiącach istotnie wyhamowywały wzrostowe tendencje w skupie mleka. Według danych GUS w lutym br. wolumen zakupionego przez mleczarnie surowca był już o 0,1 proc. niższy niż rok wcześniej i sięgnął 757,7 mln litrów. To pierwszy taki spadek odnotowany od czerwca 2013 roku.
Według danych ARR w okresie od kwietnia 2014 r. do lutego 2015 r. mleczarnie skupiły około 9,63 mln t mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu, tj. o 4,71 proc. więcej niż w analogicznych miesiącach rok wcześniej. Agencja szacuje, że przekroczenie krajowej kwoty dostaw hurtowych może sięgnąć 6 proc.
Coraz mniejsze wzrosty wolumenu skupu przełożyły się na zmiany na poziomie przetwórstwa. W bieżącym roku (styczeń-luty) w zakładach zatrudniających 50 osób i więcej istotnie wzrosła produkcja masła - o 12 proc. w relacji rocznej, sięgając 112 tys. t (co częściowo wynika z tzw. efektu bazy, gdyż w ubiegłym roku w tym czasie produkcja masła spadała). Więcej wytworzono także mleka płynnego - o prawie 5 proc. w relacji rocznej (łącznie 446,4 mln litrów) oraz serów twarogowych - o 3,5 proc. (łącznie 68,8 tys. t).
Obniżono natomiast produkcję śmietany (o prawie 4 proc. w relacji rocznej), serów dojrzewających (o prawie 7 proc.), jogurtów (o 6,5 proc. r/r) oraz mleka w proszku (o 11 proc.).