W lutym 2014 r. odnotowano dalszy spadek cen zbytu cukru na rynku krajowym. Ceny zbytu cukru paczkowanego wyniosły średnio 2,33 zł/kg (z VAT), o 1 proc. mniej niż w styczniu oraz o 30 proc. mniej niż przed rokiem - wynika z informacji Biura Analiz i Programowania ARR.
Ceny zbytu cukru paczkowanego w lutym były najniższe od lipca 2009 r. W analizowanym miesiąc obniżyły się (o 4%) również ceny zbytu cukru workowanego i wyniosły 2,44 zł/kg (z VAT). Ceny zbytu tego cukru były o 25% niższe niż przed rokiem. Jednocześnie cukier workowany był najtańszy od grudnia 2009 r.
W marcu 2014 r. ceny cukru notowane na giełdach światowych odznaczały się znaczną zmiennością, ale były średnio wyższe niż w lutym. Wzrost cen związany jest z prognozą spadku globalnej produkcji cukru, przy wzroście konsumpcji w sezonie 2013/2014. Na giełdzie LIFFE w Londynie w marcu 2014 r. średnia cena cukru białego (w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym) wyniosła 468 USD/t i była o 2% wyższa niż w lutym. Natomiast na giełdzie IntercontinentalExchange (ICE) w Nowym Jorku średnie ceny trzymiesięcznych kontraktów terminowych na cukier surowy wzrosły w większym stopniu (o 8%), kształtując się na poziomie 389 USD/t.
Pomimo przewagi wzrostowych tendencji cen w I kwartale 2014 r., ceny cukru białego w marcu były niższe niż przed rokiem o 10%, a surowego o 3% niższe.