Po obniżkach cen notowanych od czerwca br., w listopadzie, drugim z kolei miesiącu, wzrosły ceny żywności - o 1,3 proc. Najbardziej podrożały warzywa (o 9,1 proc.). Inflacja w listopadzie wyniosła 4,8 procent rok do roku.
Utrzymała się wzrostowa tendencja cen ryb, za które w listopadzie br. płacono o 1,8 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu. Podrożały tłuszcze zwierzęce (o 1,7 proc.), jaja (o 1,3 proc.), a także cukier i ryż (po 1,0 proc.).
W następstwie zmian cen skupu żywca wyższe niż przed miesiącem były ceny mięsa (przeciętnie o 0,7 proc., w tym mięsa wołowego - o 1,6 proc., mięsa wieprzowego - o 1,3 proc., przy spadku cen drobiu - o 0,8 proc.). Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 0,8 proc. więcej niż w październiku br. Odnotowano także wzrost cen artykułów w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne" (o 0,6 proc.), owoców (o 0,5 proc.), serów (o 0,4 proc.) i mleka (o 0,3 proc.).