Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W listopadzie najbardziej podrożały warzywa

5 stycznia 2016
Po obniżkach cen notowanych od czerwca br., w listopadzie, drugim z kolei miesiącu, wzrosły ceny żywności - o 1,3 proc. Najbardziej podrożały warzywa (o 9,1 proc.). Inflacja w listopadzie wyniosła 4,8 procent rok do roku.
Utrzymała się wzrostowa tendencja cen ryb, za które w listopadzie br. płacono o 1,8 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu. Podrożały tłuszcze zwierzęce (o 1,7 proc.), jaja (o 1,3 proc.), a także cukier i ryż (po 1,0 proc.).
W następstwie zmian cen skupu żywca wyższe niż przed miesiącem były ceny mięsa (przeciętnie o 0,7 proc., w tym mięsa wołowego - o 1,6 proc., mięsa wieprzowego - o 1,3 proc., przy spadku cen drobiu - o 0,8 proc.). Obserwowany wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 0,8 proc. więcej niż w październiku br. Odnotowano także wzrost cen artykułów w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne" (o 0,6 proc.), owoców (o 0,5 proc.), serów (o 0,4 proc.) i mleka (o 0,3 proc.).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę