Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że lipiec był pierwszym w tym roku miesiącem, gdy wolumen skupu mleka w Polsce przekroczył poziom ubiegłoroczny. Przez całe I półrocze br. utrzymywały się ujemne dynamiki zmian w stosunku do 2012 roku.
Według danych GUS w lipcu br. krajowe mleczarnie skupiły łącznie 866 mln l mleka, tj. więcej o prawie 4% w porównaniu z czerwcem br. oraz o prawie 3% w relacji rocznej. Ten spory, po wcześniejszych spadkach, przyrost jest częściowo związany z tzw. efektem bazy. W II półroczu ub. r. rolnicy zaczęli dość mocno ograniczać produkcję w obawie o przekroczenie kwoty mlecznej. Baza do porównania skupu w relacji rocznej staje się zatem z każdym miesiącem coraz niższa.
Ogółem w okresie styczeń-lipiec br. skupiono 5612,0 mln l mleka, tj. o ponad 1% mniej w stosunku do analogicznego czasu w 2012 roku.
Utrzymująca się w I półroczu br. niższa podaż surowca przełożyła się na zmniejszenie produkcji części przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny spadek produkcji jogurtów - o ponad 5% w relacji rocznej do 262,6 mln litrów.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o ponad 6% do 125,0 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku - o prawie 10% (łącznie produkcja wyniosła 83,4 tys. ton) - oraz masła - o prawie 2% (łącznie 98,7 mln t) .
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów - i to zarówno dojrzewających jak i twarogów - w pierwszym przypadku wzrost sięgnął zaledwie 0,1% w relacji rocznej do 175 tys. t, w drugim zaś aż 5% do 235 tys. ton.