FAMMU/FAPA informuje, że powierzchnia upraw ziemniaków w Korei w ostatnich latach kształtuje się na poziomie od około 20 tys. ha w roku 2006 do około 27 tys. ha już w roku 2011.
Z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe w minionym, 2011 roku produkcja tych warzyw wyniosła 600,0 tys. ton wobec niecałych 617,0 tys. ton w roku 2010 - w wielkość tą wliczone są zarówno ziemianki świeże jak i mrożone.
W minionym roku średnie spożycie ziemniaków przypadające na 1 Koreańczyka oszacowano na około 13,5 kg, co w porównaniu do okresu ostatnich pięciu lat daje tendencję spadkową w spożyciu - jeszcze w roku 2006 było to 14,4 kg.
Corocznie Korea sprowadza około 90,0 tys. ton ziemniaków w postaci świeżej jak i mrożonej, przy czym około 30 proc. dostaw stanowią świeże ziemniaki - konsumpcyjne, a pozostałe 70 proc. mrożony produkt (głównie frytki).