Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Kanadzie wyprodukowano więcej jogurtów, serów i OMP

5 stycznia 2016

Według najnowszych danych dotyczących rynku mleka i jego przetworów w całym 2010 roku do kanadyjskich mleczarni trafiło zaledwie o 0,1 proc. surowego mleka więcej niż rok wcześniej (7,9 mln ton) - podaje FAMMU/FAPA.
W ubiegłym roku w kraju tym odnotowano zwyżki w produkcji świeżych produktów (jogurtów, kefirów itp.), serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Natomiast mniej niż w 2009 roku wytworzono masła, płynnego mleka i serwatki.
Największy wzrost produkcji odnotowały jogurty, których w ubiegłym roku wały jogurty, których w ubiegłym roku wytworzono w Kanadzie o 6,8 proc. więcej niż rok wcześniej (300,7 tys. ton, w zestawieniu do 281,5 tys. ton wyprodukowanych 2009 roku). Zwyżki produkcji serów i OMP były znikome, odpowiednio +1,3 proc. i +1,7 proc. Największy spadek produkcji odnotowało masło (-6,6 proc.), w ubiegłym roku kanadyjskie przetwórnie wyprodukowały 82,9 tys. ton tego przetworu mlecznego (w 2009 roku produkcja masła sięgała 88,8 tys. ton). Znaczny spadek odnotowano także w produkcji płynnego mleka przeznaczonego do konsumpcji. 2,4 proc. zniżka do poziomu 2,69 mln ton.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę