Według najnowszych danych dotyczących rynku mleka i jego przetworów w całym 2010 roku do kanadyjskich mleczarni trafiło zaledwie o 0,1 proc. surowego mleka więcej niż rok wcześniej (7,9 mln ton) - podaje FAMMU/FAPA.
W ubiegłym roku w kraju tym odnotowano zwyżki w produkcji świeżych produktów (jogurtów, kefirów itp.), serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Natomiast mniej niż w 2009 roku wytworzono masła, płynnego mleka i serwatki.
Największy wzrost produkcji odnotowały jogurty, których w ubiegłym roku wały jogurty, których w ubiegłym roku wytworzono w Kanadzie o 6,8 proc. więcej niż rok wcześniej (300,7 tys. ton, w zestawieniu do 281,5 tys. ton wyprodukowanych 2009 roku). Zwyżki produkcji serów i OMP były znikome, odpowiednio +1,3 proc. i +1,7 proc. Największy spadek produkcji odnotowało masło (-6,6 proc.), w ubiegłym roku kanadyjskie przetwórnie wyprodukowały 82,9 tys. ton tego przetworu mlecznego (w 2009 roku produkcja masła sięgała 88,8 tys. ton). Znaczny spadek odnotowano także w produkcji płynnego mleka przeznaczonego do konsumpcji. 2,4 proc. zniżka do poziomu 2,69 mln ton.