biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

W Kanadzie wyprodukowano więcej jogurtów, serów i OMP

5 stycznia 2016

Według najnowszych danych dotyczących rynku mleka i jego przetworów w całym 2010 roku do kanadyjskich mleczarni trafiło zaledwie o 0,1 proc. surowego mleka więcej niż rok wcześniej (7,9 mln ton) - podaje FAMMU/FAPA.
W ubiegłym roku w kraju tym odnotowano zwyżki w produkcji świeżych produktów (jogurtów, kefirów itp.), serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Natomiast mniej niż w 2009 roku wytworzono masła, płynnego mleka i serwatki.
Największy wzrost produkcji odnotowały jogurty, których w ubiegłym roku wały jogurty, których w ubiegłym roku wytworzono w Kanadzie o 6,8 proc. więcej niż rok wcześniej (300,7 tys. ton, w zestawieniu do 281,5 tys. ton wyprodukowanych 2009 roku). Zwyżki produkcji serów i OMP były znikome, odpowiednio +1,3 proc. i +1,7 proc. Największy spadek produkcji odnotowało masło (-6,6 proc.), w ubiegłym roku kanadyjskie przetwórnie wyprodukowały 82,9 tys. ton tego przetworu mlecznego (w 2009 roku produkcja masła sięgała 88,8 tys. ton). Znaczny spadek odnotowano także w produkcji płynnego mleka przeznaczonego do konsumpcji. 2,4 proc. zniżka do poziomu 2,69 mln ton.


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę