Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Jaśle szkolą przyszłych winiarzy

2 lutego 2015
W Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle w najbliższy weekend rozpocznie się roczny kurs dla przyszłych winiarzy. Akademię utworzyła Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa "Galicja Vitis", a jej partnerem jest samorząd miasta.

"Działalność rozpoczęliśmy w październiku ub. roku; mieliśmy już cztery szkolenia. Jednak praktyczny kurs winiarstwa, który zaczynamy w sobotę, będzie naszą podstawową i sztandarową ofertą" - powiedziała PAP prezes Fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro.

Podkreśliła, że "pomysł z utworzeniem akademii, będącej centrum edukacji winiarskiej w Polsce, jak i położenie nacisku na zajęcia praktyczne prowadzonych kursów i szkoleń, jest precedensem w skali kraj". "Jak dotąd nikomu nie udało się przygotować i uruchomić podobnego ośrodka w Polsce" - zaznaczyła.

Dla słuchaczy zaplanowano 320 godzin zajęć; spotykać się będą podczas 20 zjazdów. Kurs po roku zakończy się egzaminem. W jego trakcie każdy z uczestników będzie musiał m.in. zaprezentować samodzielnie zrobione wino.

Według Wawro "po ukończeniu rocznego szkolenia każdy z jego uczestników powinien poprawnie założyć i prowadzić winnicę oraz zrobić dobre wino".

Podkreśliła, że "program kursu oparty został na najlepszych światowych wzorcach w tej dziedzinie, a wykładowcami będą specjaliści polscy i zagraniczni". "Duży nacisk chcemy położyć na zajęcia praktyczne, m.in. warsztaty będą prowadzone w winnicach, przetwórniach i laboratoriach" - zauważyła.

Z kolei rzeczniczka jasielskiego magistratu Agata Koba zwróciła uwagę, że działania akademii nie są "nastawionymi na zysk". "Dzięki wsparciu finansowemu samorządu Jasła, szkolenia mogą być wyceniane poniżej kosztów organizacyjnych, co w znaczącym stopniu zwiększa ich dostępność" - zaznaczyła.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa, Przeworska. Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina oraz rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na Podkarpaciu sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu jej upraw w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich. Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia; pierwsza winnica powstała w Jaśle.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę