Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W Japonii jedzą więcej wołowiny

8 września 2012
Jak podała FAMMU/FAPA, w roku gospodarczym 2011/2012 (od kwietnia 2011 r. do marca 2012 r.) spożycie mięsa wołowego w Japonii przypadające na jednego mieszkańca wzrosło o 2 proc. do 6 kg/osobę. Był to najwyższy wynik odnotowany od sezonu 2003/2004.
W omawianym okresie zwiększyła się także konsumpcja mięsa z kurczaków (o 1 proc. do 11,4 kg/osobę) oraz mięsa wieprzowego (o 2 proc. do 11,9 kg/osobę).


W sezonie 2011/2012 sprzedaż mięsa oraz owoców morza pochodzących z rodzimej produkcji osłabła ze względu na skutki wynikające z katastrofy elektrowni jądrowej w Fukushimie. Wzrosło spożycie mięsa pochodzącego z importu (w tym wołowiny), a także zmniejszyła się konsumpcja owoców morza.

W sezonie 2011/2012 samowystarczalność Japonii w mięso wołowego obniżyła się do 41 proc., co jest wynikiem najniższym od sezonu 2003/2004.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę