Jak podała FAMMU/FAPA, w roku gospodarczym 2011/2012 (od kwietnia 2011 r. do marca 2012 r.) spożycie mięsa wołowego w Japonii przypadające na jednego mieszkańca wzrosło o 2 proc. do 6 kg/osobę. Był to najwyższy wynik odnotowany od sezonu 2003/2004.
W omawianym okresie zwiększyła się także konsumpcja mięsa z kurczaków (o 1 proc. do 11,4 kg/osobę) oraz mięsa wieprzowego (o 2 proc. do 11,9 kg/osobę).
W sezonie 2011/2012 sprzedaż mięsa oraz owoców morza pochodzących z rodzimej produkcji osłabła ze względu na skutki wynikające z katastrofy elektrowni jądrowej w Fukushimie. Wzrosło spożycie mięsa pochodzącego z importu (w tym wołowiny), a także zmniejszyła się konsumpcja owoców morza.
W sezonie 2011/2012 samowystarczalność Japonii w mięso wołowego obniżyła się do 41 proc., co jest wynikiem najniższym od sezonu 2003/2004.