biogaz_09_2025

W czerwcu zdrożał drób, wołowina i baranina

5 stycznia 2016
Według danych FAMMU/FAPA, w czerwcu światowy indeks cen żywności FAO wzrósł wobec maja o 1,1 proc. do 234 punktów. Ceny żywności były o 39 proc. wyższe niż przed rokiem, lecz o 4 proc. niższe od rekordowo wysokiego poziomu w lutym br.
Czerwcowa zwyżka cen żywności nastąpiła głównie za sprawą cukru, który w ciągu miesiąca podrożał o 15 proc. Ceny zbóż spadły o 1 proc. dzięki poprawie warunków pogodowych w Europie oraz zniesieniu przez Rosjan zakazu eksportu. Zboża są jednak obecnie o 71 proc. droższe niż przed rokiem.

Ceny mięsa wzrosły w czerwcu br. nieznacznie (o 0,2 proc.) do 180,3 punktów. Od początku roku mięso podrożało o 8,1 proc., a w stosunku do czerwca 2010 r. - o 18 proc. Ceny mięsa drobiowego wzrosły wobec maja br. o 3 proc. do rekordowo wysokiego poziomu, potaniała natomiast nieznacznie wieprzowina.




POWIĄZANE

Dzień dobry, Marek! Oto propozycja obszernego materiału redakcyjnego dla portalu...

Każdy model Fiat Grande Panda zawiera elementy wykonane z materiałów z recykling...

Ponad 80 proc. Polaków w wieku 18-25 lat korzysta z alkoholu. Wśród pijących jes...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę