Według danych FAMMU/FAPA, w czerwcu światowy indeks cen żywności FAO wzrósł wobec maja o 1,1 proc. do 234 punktów. Ceny żywności były o 39 proc. wyższe niż przed rokiem, lecz o 4 proc. niższe od rekordowo wysokiego poziomu w lutym br.
Czerwcowa zwyżka cen żywności nastąpiła głównie za sprawą cukru, który w ciągu miesiąca podrożał o 15 proc. Ceny zbóż spadły o 1 proc. dzięki poprawie warunków pogodowych w Europie oraz zniesieniu przez Rosjan zakazu eksportu. Zboża są jednak obecnie o 71 proc. droższe niż przed rokiem.
Ceny mięsa wzrosły w czerwcu br. nieznacznie (o 0,2 proc.) do 180,3 punktów. Od początku roku mięso podrożało o 8,1 proc., a w stosunku do czerwca 2010 r. - o 18 proc. Ceny mięsa drobiowego wzrosły wobec maja br. o 3 proc. do rekordowo wysokiego poziomu, potaniała natomiast nieznacznie wieprzowina.