W sezonie 2009/2010 w Chinach zostało zebrane w sumie 27 mln to jabłek, z czego 22,1 mln ton skierowano do spożycia w postaci świeżej czy też przetworzonej na rodzimym rynku - informuje FAMMU/FAPA.
Jabłka są najpopularniejszymi i najtańszymi owocami w Chinach. Średnioroczny poziom spożycia jabłek w tym kraju wynosi około 17,13 kg/osobę (przypomnijmy, iż populacja w tym kraju liczy sobie 1,3 mld).
Ze wspomnianej wielkości 22,1 mln ton około 4,5 mln ton tych owoców skierowano do przetworzenia. W sezonie 2009/2010 wyeksportowano niewiele w stosunku do wolumenu produkcji jabłek wywóz wyniósl 710 tys. ton.
Prognozowana produkcja w sezonie 2010/2011 zakłada wielkość 24,7 mln ton jabłek, a średnie spożycie w kraju powinno wynieść nieco więcej niż w poprzednim sezonie - około 19 kg/osobę.