FAMMU/FAPA podała, że w sezonie 2011/2012 zbiory pomarańczy w Chinach wyniosą około 6,6 mln ton i będą o 12 proc. wyższe od poprzedniego sezonu. Nieco mniejsze od poprzedniego sezonu będą zbiory mandarynek - 13,8 mln ton wobec 14,0 mln ton. Większe będą ponadto zbiory grapefruitów - około 3,0 mln ton oraz cytryn - 300,0 tys. ton. Łączne zbiory owoców cytrusowych w Chinach w roku 2010 wyniosły niecałe 26,5 mln ton wobec 25,2 mln ton w roku 2009.
Co ciekawe znakomita większość produkowanych w Chinach owoców cytrusowych trafia bezpośrednio na rodzimy rynek do konsumpcji. Niewielki odsetek kierowany jest do przetwórstwa czy na eksport. W przypadku pomarańczy - jak wspomniano w sezonie 2011/2012 zebrane zostanie około 6,6 mln ton, do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku skierowane zostanie 6,3 mln ton tych cytrusów, wolumen eksportu i importu będzie bardzo zbliżony i wyniesie około 100,0 tys. ton. Do przetwórstwa skierowane zostanie około 325,0 tys. ton pomarańczy.
W przypadku mandarynek - ich zbiory w sezonie 2011/2012 to około 13,8 mln ton, z czego 12,7 mln ton zostanie skonsumowane na chińskim rynku, do przetworzenia w postaci puszkowanych owoców trafi ponad 540,0 tys. ton mandarynek, a wyeksportowane zostanie około 580,0 tys. ton.
Z 3,0 mln ton zebranych w omawianym sezonie grapefruitów ponad 2,9 mln ton trafi do bezpośredniej konsumpcji, a wyeksportowane zostanie jedynie 72,0 tys. ton tych owoców.