Wino w Bułgarii może być produkowane wyłącznie z winogron - zakłada projekt ustawy o winie i napojach alkoholowych zaaprobowany przez rząd w Sofii.
Projekt ustawy o winie z winogron, tak samo jak analogiczne, zaaprobowane już przez parlament ustawy o kiełbasie z mięsa i serze z mleka, ma na celu walkę z licznymi podróbkami na rynku.
Fałszowany alkohol, ser z mleka w proszku z dodanym tłuszczem palmowym, kiełbasy niewiadomego pochodzenia panowały na miejscowym rynku w latach 90. Walka z podrobionym alkoholem jest szczególnie trudna, gdyż w Bułgarii nie ma zakazu produkowania wina i rakii przez osoby fizyczne. Napoje te uważane są za legalne, jeśli zapłaci się odpowiednią akcyzę. Domowy alkohol nie trafia do sklepów, lecz sprzedaje się masowo od ręki, przede wszystkim na prowincji.
Gabinet Bojko Borysowa od roku zajmuje się wprowadzeniem wysokich standardów żywności i zaostrza kontrolę nad ich przestrzeganiem.
Projekt ustawy określa dokładne parametry napojów alkoholowych: tradycyjna bułgarska rakija powinna zawierać nie mniej niż 40 proc. alkoholu etylowego, mastika - popularna anyżówka - co najmniej 47 proc.