W sezonie 2013/14 tańsze będą owoce, zaś droższe warzywa - oceniają w raporcie eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"W sezonie 2013/14 (...) ceny detaliczne produktów warzywnictwa mogą być wyższe niż w sezonie 2012/13. Zmniejszyć się mogą natomiast przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów (wyższe mogą być ceny jabłek, a niższe owoców południowych). Większe może być przeciętne spożycie owoców i ich przetworów, a nie zmieni się konsumpcja warzyw i ich przetworów" - napisano w raporcie.
Instytut przewiduje, że w 2013 r. niższe będą zbiory jabłek.
"Wzrośnie natomiast produkcja wiśni, czereśni, moreli i truskawek, a nie zmieni się znacząco pozostałych owoców. Zmniejszy się przypuszczalnie produkcja warzyw gruntowych. Wskazują na to niekorzystne warunki pogodowe dla uprawy warzyw wiosną (zbyt duża wilgotność gleby)" - napisano w raporcie.
"Ceny większości warzyw gruntowych mogą być wyższe od relatywnie wysokich w sezonie 2012/13. Wyższe mogą być ceny porzeczek czarnych. Obniżą się ceny truskawek i wiśni" - dodano.