W 2013 r. na rynku krajowym utrzymywała się spadkowa tendencja cen cukru
5 stycznia 2016
W grudniu 2013 r. ceny zbytu cukru workowanego kształtowały się na poziomie najniższym od lutego 2011 r., a cukier paczkowany zbywano po cenie najniższej od listopada 2010 r. Niski poziom cen cukru zwiazany był z utrzymuj cą się spadkową tendencją cen na giełdach światowych - informuje ARR.
W Polsce ceny zbytu cukru workowanego w grudniu ub.r. wynosiły średnio 2,72 zł/kg (z VAT), tj. o 4% mniej niż w poprzednim miesiącu. Większą obniżkę cen zbytu (o 6%) w odniesieniu do listopada ub.r. odnotowano w przypadku cukru paczkowanego, za który w grudniu 2013 r. przeciętnie płacono 2,53 zł/kg (z VAT). W porównaniu z notowaniami sprzed roku, ceny zbytu cukru workowanego były o 16% niższe, a cukru paczkowanego o 25% niższe.
Obniżają się także ceny cukru na monitotowanych giełdach światowych. Przyczyną spadku cen jest sytuacja podażowo-popytowa na świecie charakteryzująca się od czterech sezonów nadwyżką produkcji nad konsumpcją. Do spadku cen przyczynia się też wzrost światowych zapasów cukru.
W styczniu 2014 r. na giełdzie LIFFE w Londynie cukier biały w trzymiesięcznym kontrakcie terminowym nr 5 notowany był trzeci ętnie na poziomie 420 USD/t wobec 444 USD/t w grudniu ub.r. Oznacza to spadek cen cukru średnio o 5%.
Podobny spadek miał miejsce w notowaniach cen cukru surowego na giełdzie IntercontinentalExchange (ICE) w Nowym Jorku (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 11). W styczniu br. ceny cukru surowego wynosiły 340 USD/t wobec 360 USD/t w poprzednim miesiącu. W styczniu 2014 r. giełdowe ceny cukru białego i surowego były niższe niż w tym samym okresie 2013 r. o 17-18%.