Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W 2013 r. na Litwie wyprodukowano mniej serów

3 grudnia 2015
W 2013 r. litewskie spółki przetwarzające mleko wyprodukowały 113,49 tys. t. serów, czyli o 1,9 proc.więcej po zrównaniu z rokiem 2012. Największą część (50,36 tys. t) stanowią sery twarde (PGPK kod 10.51.40.50.80), na drugim miejscu są sery świeże (PGPK kod 10.51.40.30.10) ogółem 27,53 tys. t., na miejscu trzecim – twaróg (PGPK kod 10.51.40.30.20) ogółem 27,41 tys. t.
 W porównaniu z rokiem 2012, w roku ubiegłym najbardziej (o 18 proc.) zmniejszyła się produkcja serów świeżych, natomiast twarogu wyprodukowano o 2,3 proc. mniej. Jednak w roku przeszłym porównując z produkcją 2012 r. litewskie zakłady przetwarzające mleko wyprodukowały o 23 proc. więcej serków (PGPK kodas 10.51.40.30.80) (ogółem 7,87 tys. t) i o 16,9 proc. więcej pozostałych twardych serów.
W roku przeszłym litewskie zakłady przetwarzające mleko na rynku Litwy sprzedały 40,30 tys. t. serów, utrzymując poziom sprzedaży na podobnym do roku 2012 poziomie. Sprzedaż według rodzajów serów jest zróżnicowana. Największy spadeł (16,1 proc.) zanotowano w sprzedaży świeżych serów (do 6,40 tys. t), produkcja twarogu spadła o 2,1 proc. (18,46 tys. t). Jednak w porównaniu z rokiem 2012, w roku ubiegłym zakłady przetwarzające mleko na rynku wewnętrznym sprzedały o 22 proc. więcej serków (ogółem 6,68 tys. t.), pozostałych serów twardych o 2,5 proc. więcej (ogółem 8,47 tys. t).
Litewskie zakłady mleczarskie dla pozostałych państw UE sprzedały 28,87 tys. t. serów, jest to o 14,3 proc. mniej w porównaniu z rokiem 2012. Największą część sprzedanej produkcji bowiem stanowią świeże sery (ok. 68 proc. od całej eksportowanej do państw UE produkcji serów) oraz twarde sery (ok. 22 proc. od całej eksportowanej do państw UE produkcji serów). W ubiegłym roku zakłady mleczarskie na Litwie eksportowały do państw Unii o 21,5 proc. (ogółem 19,71 tys. t) mniej serów świeżych niż w roku 2012, eskport twarogu praktycznie się nie zmienił (1,72 tys. t), natomiast sprzedaż serków słodkich oraz pozostałych serów twardych na rynku Unii wzrósł odpowiednio o 20,2 proc. (do 1,05 tys. t) i 6,9 proc. (6,36 tys. t).
W roku 2013 eksport serów litewskich zakładów mleczarskich na rynki państw trzecich sięgał 34,28 tys. t., czyli o 9,6 proc. mniej w porównaniu z rokiem 2012. Chociaż najwięcej (ok. 76 proc.) sprzedano serów twardych, w porównaniu z rokiem 2012 w przeszłym roku ich eksport spadł o 12,8 proc. (do 25,89 tys. t.), przedaż serków słodkich spadła o 14,8 proc. (do 43,43 t,), twarogu – 3,0 proc. (do 7,22 tys. t), natomiast ekport serów świeżych zwiększył się o 51,5 proc. (do 1,13 tys. t). Na spadek eksportu sera z Litwy do krajów trzecich znaczny wpływ miało prowadzone przez Rosję embargo na import produktów mlecznych z Litwy. Otóż porównując okres od stycznia do września roku 2013 z tym samym okresem roku 2012 litewskie zakłady mleczarskie eksportowały na rynek państw trzecich o 28,4 proc. więcej twarogu, serków o 37,2 proc., pozostałych twardych serów o 19,8 proc. i świeżych serów o 395,74 t więcej (2012 r. styczeń - wrzesień) do 1,06 tys. t (2013 r. styczeń - wrzesień). W ciągu ostatniego kwartału roku ubiegłego w czasie embarga Rosji na import produktów mlecznych w porównaniu z tym samym okresem roku 2012, eksport serów świeżych do państw trzecich zmniejszył się o 81,9 proc., twarogu – 92,1 proc., serków – 67,6 proc., pozostałych serów twardych – 86,9 proc.
 


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę