Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W 2011 r. wzrosło spożycie mleka na świecie

5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, dobra koniunktura na światowym rynku mleka, szczególnie w I połowie 2011 roku, osłabienie złotego trwające od lipca br. oraz lekka wzrostowa tendencja w konsumpcji przetworów mleczarskich (za wyjątkiem masła) spowodowały, że w tym roku utrzymywały się dość korzystne uwarunkowania dla przetwórstwa mleka .
W okresie trzech pierwszych kwartałów wartość eksportu mierzonego w EUR zwiększyła się o ponad 14% w relacji rocznej. Rósł także popyt wewnętrzny - szacuje się, iż w 2011 r. spożycie mleka na osobę przyrosło o około 0, 5% w relacji rocznej. To przyczyniło się do utrzymania wysokich cen zbytu i w efekcie spowodowało, że wartość sprzedanych przetworów mleczarskich w okresie styczeń-wrzesień 2011 r. była o 3,7% wyższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i wyniosła 17,3 mld złotych.
Same wyniki ekonomiczne sektora mleczarskiego (wskaźniki rentowności i płynności) uległy niewielkiemu pogorszeniu w trzech pierwszych kwartałach br., co przede wszystkim wiąże się ze wzrostem kosztów, zwłaszcza surowcowych. Według danych GUS ceny skupu mleka w analizowanym okresie zwiększyły się średnio o 16% względem 2010 roku. W efekcie wskaźnik rentowności obrotu brutto ukształtował się na poziomie 2,2% wobec 4,3% w ubiegłym roku, zaś wskaźnik płynności finansowej II stopnia spadł z 121,3% do 116,7%, choć nadal jest to poziom uznawany za bezpieczny.
Warto zwrócić uwagę na nieznaczną poprawę efektywności przetwórstwa - w analizowanym okresie zmniejszyło się zadłużenie sektora, a zatrudnienie zmalało o 2%.
Perspektywy na I półrocze 2012 r. wydają się być w dalszym ciągu korzystne, choć nie tak dobre jak w I połowie 2011 r., niewykluczone zatem jest dalsze pogorszenie wyników ekonomicznych branży. Czynnikiem wspierającym wysoki poziom cen zbytu przetworów mleczarskich pozostanie, przynajmniej na początku roku, słaby złoty. W kierunku spadków cen może z kolei działać rosnący w Polsce skup oraz zwiększająca się globalna produkcja mleka. Według raportu FAO w 2011 r. ukształtowała się ona na poziomie 728 mln t, tj. o około 2% wyższym w relacji rocznej. W Polsce w okresie styczeń-październik br. mleczarnie skupiły o 2,4% więcej surowca niż przed rokiem. Oczekujemy, że wzrostowe tendencje w produkcji i skupie mleka utrzymają się także w 2012 r., choć tempo wzrostu w przypadku kraju prawdopodobnie wyhamuje.
Jednocześnie w krajach rozwiniętych pogarszają się uwarunkowania gospodarcze (w tym zwiększa się bezrobocie), w większości rejonów świata rosną ceny detaliczne artykułów mlecznych, co może skutkować znacznie mniejszym niż do tej pory przyrostem konsumpcji przetworów mleczarskich. W konsekwencji wyniki eksportowe w 2012 r. mogą być już nieco słabsze niż w II połowie 2011 roku. Na wskaźnikach finansowych krajowych przetwórców mleka negatywnie może odbić się także spodziewane spowolnienie gospodarcze w Polsce. Niemniej, pomimo oczekiwanych przez nas spadków cen zbytu, prawdopodobnie pozostaną one na wyższych poziomach niż w latach 2008-2009.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę