Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat w całym 2010 roku w Węgrzech wyprodukowano o 11 proc. mniej mleka niż w 2009 roku, ponadto zmniejszyła się także produkcja większości przetworów mlecznych - informuje FAMMU/FAPA.
Analitycy AMI ZMB podają, że roczna produkcja surowego mleka w Węgrzech w 2010 roku wyniosła 1,173 mln ton, o ok. 143 tys. ton mniej niż rok wcześniej.
Zmniejszyła się także produkcja wyrobów mleczarskich, poza masłem, którego w 2010 roku wytworzono 8,7 tys. ton, o 3,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Największy względny spadek odnotowano w produkcji śmietany (-20,5 proc. rok do roku). W całym 2010 roku w Węgrzech wytworzono 4,6 tys. ton tego produktu, podczas gdy w 2009 roku było to ponad 5,8 tys. ton.
Także płynne mleko konsumpcyjne odnotowało zniżkę w produkcji, wyprodukowano go o niemal 5 proc. mniej niż w 2009 roku.