Ptak_Waw_CTR_2024

W 2010 r. korzystny bilans w handlu mięsem czerwonym

5 stycznia 2016

W 2010 roku saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 mld 243 mln euro - informuje FAMMU/FAPA.

Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 152,6 mln euro. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 246,2 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 416,3 mln euro. Import wieprzowiny do naszego kraju utrzymał się na wysokim pułapie 511,3 tys. ton.

Wartość tego importu wyniosła 973,4 mln euro. Bilans handlu wieprzowiną ukształtował się na ujemnym poziomie -557 mln euro. W minionym roku Polska wyeksportowała także 231,3 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o blisko 13 proc.) o wartości około 631 mln euro oraz 42,2 tys. ton mrożonej wołowiny (wzrost o 56 proc.) o wartości 111,4 mln euro. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było dodatnie, ale obniżyło się w stosunku do 2009 roku o 52,1 mln euro do 4,8 mln euro.

W analizowanym okresie wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 105,8 mln euro, tj. o blisko 24 proc. mniejszej niż przed rokiem. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się o nieco ponad 35 proc. do około 39 mln euro. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 182 tys. sztuk, czyli 66 proc. eksportu), do Rosji (około 34 tys. sztuk, 12 proc. eksportu) oraz na Litwę, a także na Ukrainę, a ponadto na Łotwę, do Niemiec, do Rumunii i do Włoch.

W imporcie zwierząt największe znaczenie miał żywiec wieprzowy oraz drób. W 2010 roku sprowadzono do Polski świnie o wartości 116,9 mln euro, tj. o około 18 proc. mniejszej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 16,6 proc. do 63,7 mln euro. Żywiec wieprzowy był przywożony do Polski głównie z Holandii, Danii, Niemiec, Litwy i Łotwy.

W minionym roku Polska wyeksportowała łącznie 170,5 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o ponad 20 proc. większej niż przed rokiem. Wartość eksportu tych towarów zwiększyła się także o ponad 20 proc. do 465,3 mln euro. W omawianym okresie wyeksportowano z Polski 43,2 tys. ton kiełbas o wartości 110,6 mln euro. Kiełbasy eksportowano głównie do Wielkiej Brytanii, do Niemiec, do Dani, na Litwę, do Czech oraz do wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 21,6 tys. ton i był o około 2,5 proc. większy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła o 4,8 proc. do 81,4 mln euro.


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę