Od 1 stycznia 2008 r., zamiast 6 inspekcji kontrolujących jakość żywności, działać ma Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności - poinformował we wtorek dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa Andrzej Chodkowski.
"Taki termin zaproponowała Rada ds. Bezpieczeństwa Żywności, powołana w styczniu przez premiera. Obecnie Kancelaria Premiera pracuje nad projektem ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności" - powiedział Chodkowski.
W Senacie odbyła się we wtorek konferencja na temat konsolidacji systemu kontroli żywności w Polsce, zorganizowana przez senacką komisję rolnictwa i ochrony środowiska.
Podczas konferencji Chodkowski przedstawił harmonogram wdrożenia nowego systemu nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością żywności. Jak powiedział, prace nad ustawą o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności zakończą się w II półroczu 2006 r.
Do II połowy 2007 r potrwa konsolidacja istniejących obecnie inspekcji na poziomie centralnym, wojewódzki i lokalnym. Restrukturyzacja laboratoriów nowej Inspekcji zakończy się w 2010 r.
Obecnie kontrola żywności jest nadzorowana przez 4 resorty. W ministerstwie rolnictwa są 3 inspekcje, po jednej w ministerstwie zdrowia i środowiska oraz w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak wyjaśnił podczas konferencji Sławomir Pietrzak z ministerstwa rolnictwa, konsolidacja tych instytucji ma doprowadzić do poprawy zarządzania kontrolą żywności, zracjonalizować koszty, poprawić jakość kontroli oraz ułatwić wprowadzenie prawa żywnościowego.