W dniu 8 sierpnia bieżącego roku na kłodzkim rynku odbył się VIII Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim. Jest to impreza promująca produkt regionalny, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej. Festiwal upowszechnia dania z pstrąga, pokazuje ich różnorodne walory smakowe, a co za tym idzie promuje bogactwo kulinarne regionu.
Impreza odbyła się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który ufundował puchar na najlepszą potrawę z pstrąga. W Festiwalu udział wzięli Posłanka Monika Wielichowska, Starosta Powiatu Kłodzkiego Maciej Awiżeń oraz gospodarz Festiwalu - Burmistrz Miasta Kłodzka Michał Jan Piszko.
W organizację tegorocznego święta pstrąga kłodzkiego włączyła się Agencja Rynku Rolnego, która przekazała nagrody dla uczestników konkursów kulinarnych oraz zakupiła pstrąga do degustacji. OT ARR we Wrocławiu zorganizował stoisko konsultacyjno – informacyjne z materiałami dotyczącymi działań ARR.
Podczas Festiwalu odbyły się dwa konkursy. Pierwszy skierowany był do publiczności – oceniano szybkość i dokładność filetowania pstrąga. W drugim udział wzięli mistrzowie kuchni – laureaci konkursów i festiwali kulinarnych. Mieli oni przygotować na oczach publiczności potrawy z pstrąga, a głównym elementem oceny była prezentacja sposobu przygotowania, czyli żywe opowiadanie towarzyszące wykonywaniu poszczególnych czynności przez profesjonalnych kucharzy.
Podczas Festiwalu odbył się pokaz kulinarny Jana Kuronia, prezentujący prosty, szybki i smaczny sposób przygotowania dań z pstrąga oraz liczne konkursy i quizy kulinarne dla publiczności. Na stoiskach swoje wyroby prezentowali lokalni wytwórcy, a zespoły ludowe umilały czas przybyłym.
Po ogłoszeniu wyników nastąpiło wręczenie nagród, które zwycięzcom wręczał przedstawiciel OT ARR we Wrocławiu.