W dniu 21 czerwca 2015 roku w ramach XX DNI MARKLOWIC odbył się VII Festiwal Śląskiego Kustu w roli głównej "Maszkiety bez pieczynio" – impreza promująca tradycyjne potrawy woj. śląskiego. Jest to impreza cykliczna organizowana przez Gminę Marklowice jej celem jest kultywowanie regionalnych potraw śląskiej kuchni, identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu oraz promowanie tradycyjnej regionalnej żywności przez gastronomię.
Impreza odbyła się w postaci konkursu kulinarnego, w kategorii: kucharz amator i profesjonalista, w którym wzięli udział uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Marklowic i Wodzisławia Śląskiego. Danie musiało być deserem i uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 1,5 godziny żeby się wykazać kulinarnie.
Komisja konkursowa oceniała wg. przyjętych kryterium: smak, dobór produktów stosowanych oraz stopień trudności wykonania. W jury oprócz przedstawiciela OT ARR tj. Dyrektora Pana Tomasza Żabińskiego, (który wręczył laureatom również nagrody ufundowane przez ARR) zasiadły osoby, które zawodowo zajmują się sztuką kulinarną w tym ze znanym z programów telewizyjnych kucharzem Panem Remigiuszem Rączką.
Jury konkursowe dokonało oceny oraz przyznało nagrody rzeczowe, dyplomy i wyróżnienia.
W trakcie trwania Festiwalu, w którym uczestniczyło ok. 500 osób Sekcja Informacji i Promocji OT ARR w Katowicach zorganizowała również stoisko informacyjne z broszurami ARR.