„Zalewajko, potraw królowo kto ciebie jada ten czuje się zdrowo” - pod tym hasłem w niedzielę 09.08.2015r. w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej odbyło się V Świętokrzyskie Święto Zalewajki.
Imprezie towarzyszył konkurs na najlepszą zalewajkę. W tym roku w przedsięwzięciu udział wzięło 26 zespołów „zalewajkowych” – między innymi osoby prowadzące działalność związaną z turystyką, szczególnie agroturystyką, oraz regionalni wytwórcy naturalnych produktów spożywczych, Koła Gospodyń Wiejskich i podmioty gastronomiczne. Celem imprezy oraz konkursu na najlepszą zalewajkę była popularyzacja dziedzictwa kulturowego, w tym kulinarnego obszaru Gór Świętokrzyskich.
W szczególności upowszechnianie informacji nt. kulinarnego dziedzictwa terenu gmin wśród mieszkańców oraz turystów odwiedzających Góry Świętokrzyskie, w tym na temat zalewajki, która jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Główną atrakcją święta była możliwość degustacji konkursowych zalewajek, jak również innych potraw przygotowanych przez uczestników konkursu.
W programie nie zabrakło występów artystycznych kapel ludowych. Dla milusińskich przewidziano moc atrakcji i zabaw z czarownicami, a dla starszych konkursy z nagrodami.
Tegoroczne święto zalewajki zostało objęte m. in. patronatem Agencji Rynku Rolnego. Członkiem 5 osobowego Jury wybranego spośród gości honorowych V Świętokrzyskiego Święta Zalewajki był Wilhelm Wajda Z-ca Detektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Kielcach. Komisja dokonała oceny każdej zgłoszonej potrawy w trzech kategoriach: smak, estetyka podania, zgodność z tradycją przygotowania.
Tytuł najlepszej zalewajki zdobyła potrawa Koła Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie (Gmina Piekoszów), które za 3 lata będzie obchodzić 50-lecie działalności.
Na zadawane pytania na stoisku promocyjno – informacyjnym ARR odpowiedzi udzielały Magdalena Surmacz oraz Kamila Picheta z Sekcji Informacji i Promocji.