biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

V Świętokrzyskie Święto Zalewajki

13 sierpnia 2015
„Zalewajko, potraw królowo kto ciebie jada ten czuje się zdrowo” - pod tym hasłem w niedzielę 09.08.2015r. w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej odbyło się V Świętokrzyskie Święto Zalewajki.

Imprezie towarzyszył konkurs na najlepszą zalewajkę. W tym roku w przedsięwzięciu udział wzięło 26 zespołów „zalewajkowych” – między innymi osoby prowadzące działalność związaną z turystyką, szczególnie agroturystyką, oraz regionalni wytwórcy naturalnych produktów spożywczych, Koła Gospodyń Wiejskich i podmioty gastronomiczne. Celem imprezy oraz konkursu na najlepszą zalewajkę była popularyzacja dziedzictwa kulturowego, w tym kulinarnego obszaru Gór Świętokrzyskich.

W szczególności upowszechnianie informacji nt. kulinarnego dziedzictwa terenu gmin wśród mieszkańców oraz turystów odwiedzających Góry Świętokrzyskie, w tym na temat zalewajki, która jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Główną atrakcją święta była możliwość degustacji konkursowych zalewajek,  jak również innych potraw przygotowanych przez uczestników konkursu.

W programie nie zabrakło występów artystycznych kapel ludowych. Dla milusińskich przewidziano moc atrakcji i zabaw z czarownicami, a dla starszych konkursy z nagrodami.

Tegoroczne święto zalewajki zostało objęte m. in. patronatem Agencji Rynku Rolnego. Członkiem 5 osobowego Jury wybranego spośród gości honorowych V Świętokrzyskiego Święta Zalewajki był Wilhelm Wajda Z-ca Detektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Kielcach. Komisja dokonała oceny każdej zgłoszonej potrawy w trzech kategoriach: smak, estetyka podania, zgodność z tradycją przygotowania.

Tytuł najlepszej zalewajki zdobyła potrawa Koła Gospodyń Wiejskich w Rykoszynie (Gmina Piekoszów), które za 3 lata będzie obchodzić 50-lecie działalności.

Na zadawane pytania na stoisku promocyjno – informacyjnym ARR odpowiedzi udzielały Magdalena Surmacz oraz Kamila Picheta z Sekcji Informacji i Promocji.

POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę