Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Uwolnienie zapasów wieprzowiny powstrzyma wzrost cen?

12 maja 2011
Jak podaje w analizie Bank Gospodarki Żywnościowej, po jedenastu tygodniach bardzo szybkich wzrostów, w ostatnich dwóch tygodniach przestały rosnąć ceny trzody chlewnej. Są one obecnie na wysokim poziomie, choć obawy producentów trzody budzi zbliżający się termin, w którym rozpocznie się uwalnianie zapasów zgromadzonych dzięki unijnemu mechanizmowi dopłat do prywatnych zapasów wieprzowiny.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ostatnim tygodniu kwietnia (25.04-01.05) przeciętnie za kilogram żywca dostawcy otrzymywali w zakładach 4,55 PLN netto. To o jeden grosz więcej niż tydzień wcześniej, ale z drugiej strony o jeden grosz mniej niż dwa tygodnie temu.
W poprzednich trzech miesiącach ceny trzody bardzo szybko rosły. W połowie stycznia w trakcie afery dioksynowej w Niemczech cena spadła do 3,56 PLN/kg, natomiast w drugim tygodniu kwietnia była dokładnie o złotówkę wyższa. Osiągnięta cena na poziomie 4,56 PLN/kg była najwyższą ceną od 33 tygodni, czyli od trzeciego tygodnia sierpnia ubiegłego roku. Co więcej, w całym ubiegłym roku tylko w tym jednym tygodniu cena była wyższa niż obecnie. Warto może również wspomnieć, że obecna cena jest o 20 proc. wyższa niż przeciętnie w tym samym tygodniu w ostatnich pięciu latach.
Wszystko to potwierdza, że obecnie ceny są już na wysokim poziomie. Nie oznacza to jednak dużej opłacalności tego kierunku produkcji. Nie należy zapominać, że pasze są obecnie rekordowo drogie, o 30-40 proc. droższe niż rok temu.
Wielu producentów trzody zastanawia się obecnie nad kształtowaniem się cen w najbliższych tygodniach, szczególnie w kontekście uwalniania zapasów przechowywanych z dopłatami z UE.
Wydaje się, że w maju ceny powinny być w miarę stabilne. Zazwyczaj po Wielkanocy ceny żywca wieprzowego lekko spadają. W ostatnich ośmiu latach najczęściej i największy spadek następował w trzecim i czwartym tygodniu po świętach. Przeciętnie w tym okresie ceny spadały o 0,08 PLN/kg. W czerwcu zazwyczaj ceny zaczynają znowu dosyć wyraźnie rosnąć - w ostatnich ośmiu latach przeciętnie o 0,40 PLN/kg.
Wydaje się, że to dobry moment na uwalnianie zapasów. Prawdopodobnie na skutek tego czynnika w bieżącym roku wzrost cen w czerwcu może być o kilka lub kilkanaście groszy mniejszy niż zazwyczaj. Wolumen zgromadzonych zapasów z dopłatami w całej UE, to trochę ponad 140 tys. ton. To około 7-8 proc. przeciętnej miesięcznej produkcji. Zapasy będą jednak uwalniane przynajmniej przez trzy miesiące, co oznacza, że w każdym miesiącu zwiększą podaż wieprzowiny o około 2-3 proc., czyli stosunkowo niedużo. Co więcej, spora część tego mięsa może być wyeksportowana. Od początku roku wyraźnie wzrósł bowiem eksport mrożonej wieprzowiny z UE do Rosji, Korei Pd. i innych krajów Azji Wschodniej. W dwóch pierwszych miesiącach bieżącego roku kraje UE-27 wyeksportowały o 51 tys. t więcej tego towaru niż przed rokiem.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę