Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Uważaj! Tacki trują mięso!

3 grudnia 2015
Idziesz do sklepu po kawałek mięsa na obiad. Wybierasz zafoliowanego, położonego na tacce kurczaka. Odpakowujesz go w domu i ... szok! - opisuje FAKT.pl Z mięsa wycieka obrzydliwa, brunatna breja. Co to takiego? Jak wyjaśniają nam specjaliści to sama chemia zmieszana z mięsną posoką! Do tego trująca!

Drób, czerwone mięso i ryby przechowuje się w sklepowych lodówkach na jednorazowych tackach oklejonych folią. Między mięsem, a tacką jest specjalna wkładka, która wchłania całą wilgoć z mięsa. Takie same wkładki stosuje w m.in. w pampersach i podpaskach!

- Wszystko jest w porządku, jeśli ta wkładka jest po bokach zgrzana i nie wycieka z nich żadna substancja. Najczęściej jednak wkładki są zwyczajnie poucinane po bokach i dlatego chemiczna breja miesza się z mięsem - mówi nam specjalista od żywności dr hab. inż. Stanisław Zięba (79 l.). To naprawdę obrzydliwe! I groźne.

Soki z mięsa wsiąkają we wkładkę, w której jest specjalna substancja pochłaniająca wilgoć (poliakrylan sodu). W środku całość miesza się ze sobą i przez poucinane krawędzie wycieka ohydna żelowa maź. Jest to połączenie mięsnych soków, krwi i chemicznej substancji. - Poliakrylan sodu nie powinien mieć kontaktu z żywnością - mówi Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Państwowym Zakładzie Higieny.

Dlaczego? Bo może kompletnie rozregulować nasz układ trawienny, prowadząc do ciężkich zatruć! Co więcej badania nad poliakrylanem sodu i jego wpływem na zdrowie człowieka wciąż trwają. Wielu uczonych nie wyklucza, że ta substancja może prowadzić do powstania komórek nowotworowych!

Co zatem możemy zrobić? Specjaliści radzą, aby kupować świeże mięso, a nie te przechowywane tygodniami w folii. Jeżeli jednak zdarzy nam się kupić np. kurczaka w folii, to po rozpakowaniu dokładnie go opłuczmy!



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę