Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Uważaj na ohydne podróbki serków topionych

23 czerwca 2012
Chyba wszyscy chętnie smarujemy kanapki serkami topionymi. Szczególnie namiętnie ten mleczny przysmak wcinają nasze dzieci. Ale uwaga! Eksperci alarmują, że niektóre topione tylko serki udają. Jak to? Bo mają w składzie tłuszcz roślinny. A prawdziwy ser topiony nie ma go w ogóle!

Idziemy do sklepu, a tam na półkach roi się od „kremów topionych". Są też takie z dodatkami, jak papryka czy łosoś. Odruchowo wkładamy je do koszyka, myśląc, że to ser topiony. Ale gdy wczytamy się w etykietę, okazuje się, że „krem topiony" ma mało wspólnego z prawdziwym serem. Jak to? Bo jak ostrzegają eksperci, to produkt seropodobny, który w środku oprócz masła ma także tłuszcz roślinny.

– Produkty o nazwie „krem topiony", zawierające obok masła także dodatek tłuszczu roślinnego tylko udają sery topione – mówi dietetyk Renata Szopa z Krakowa. W dodatku na większości z nich nie ma podanych składników odżywczych, takich jak węglowodany czy białko i w jakich proporcjach występują.

Aby podwyższyć walory smakowe, producenci oferują nam też pseudoserki z różnymi dodatkami. To często różne substancje smakowo-zapachowe, które stanowią znikomą część składu serka.

I tak na przykład "krem topiony ze szczypiorkiem" zawiera, uwaga - tylko 0,25% suszonego szczypiorku! Dlatego zanim włożymy taki krem topiony do koszyka z zakupami, warto uważnie przeczytać etykietę.

– Wybierajmy produkty o ograniczonej zawartości tłuszczu, aby uniknąć nadmiaru niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Im krótszy skład surowcowy produktu, tym na pewno będzie zdrowiej – dodaje Renata Szopa.

Składy niby-serów i prawdziwego sera topionego

krem topiony ze szczypiorkiem
produkt seropodobny topiony kremowy
Skład : sery dojrzewające, twaróg, woda, mało, tłuszcz roślinny, białka mleka, skrobia modyfikowana, sole emulgujące E339, 452i, szczypiorek suszony 0,25%.
tłuszcz 27%
nie ma wartości odżywczych podanych

krem topiony z pieczarkami
produkt seropodobny topiony kremowy.
Skład: sery dojrzewające, twaróg, masło, tłuszcz roślinny, woda, pieczarka mrożona 8,5%, białka mleka, skrobia modyfikowana, sole emulgujące, E339, E452 i.

krem topiony z papryką
produkt seropodobny topiony kremowy.
Skład: sery dojrzewające, twaróg, masło, tłuszcz roślinny, woda, papryka granulowana 0,45%, białka mleka, skrobia modyfikowana, sole emulgujące, E339, E452 i.

topiony z łososiem
produkt seropodobny topiony kremowy.
Skład: sery dojrzewające, twaróg, masło, tłuszcz roślinny, woda, łosoś wędzony 5%, białka mleka, skrobia modyfikowana, sole emulgujące, E339, E452 i.

Ser topiony kremowy
składniki: sery, masło, woda, laktoza, białka mleka, sole emulgujące: E450 (i), E452 (i), E339 (i)


POWIĄZANE

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę