Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Uważaj co kupujesz na stacji benzynowej! Te kanapki zrobiono...

1 września 2012
Sięgając po kanapkę na stacji benzynowej, sądzisz, że jesz świeży posiłek, przyrządzony tej nocy? Hmm... Może tego nie wiesz, ale kanapki, które kupujesz na stacji na Mazurach czy Pomorzu, zostały zrobione na Słowacji! Kiedy? Tego nie wiadomo. – Świeże? Przecież to konserwa. Dostajemy ją na cztery dni przed końcem terminu do spożycia – mówi nam pracownik stacji w Ostródzie.

Kiedy podczas długiej podróży nad morze, góry, czy na Mazury doznajemy poczucia głodu, zjeżdżamy z reguły na stację benzynową – w ofercie stacji znajdziemy przekąski na ciepło i zimno. Te na ciepło – hod dogi, hamburgery czy inne przekąski są przygotowywane na miejscu w piecach z mrożonych półproduktów. Drugą grupą są pakowane kanapki podawane na zimno.

Ale te – jak się okazuje – nie są przygotowywane na miejscu, czy w pobliżu, ale przywożone są na stacje z centralnej wytwórni. Jeden z koncernów, sprzedających paliwo w Polsce, swe kanapki sprowadza ze Słowacji. Ile mija dni od ich przygotowania, tego nie wiadomo. Bo na opakowaniu zgodnie z nowym unijnym prawem, ich producent ma obowiązek podania tylko daty przydatności do spożycia, a produkcji lub pakowania już nie.

– To jest konserwa, do naszej stacji kanapki są przywożone co najmniej cztery dni przed datą ich przydatności do spożycia – zdradza pracownik stacji w Ostródzie na Mazurach. Proszę sobie wyobrazić, ile czasu jedzie tir ponad 900 kilometrów z kanapkami na północny zachód do Szczecina?

Oczywiście wszystkie kanapki według prawa są zdatne do spożycia. Ale aby zachowały „świeżość” i smak, muszą mieć dodatki – w postaci składników o symbolu „E”. Czyli konserwantów, barwników, środków grzybobójczych, wzmacniaczy smaku i zapachu. – Samodzielnie przygotowana kanapka, nawet zapakowana i trzymana w lodówce po kilku godzinach czerstwieje, a ta na stacji leży kilka dni i jest nadal świeża. Hmm, co w niej jest? – retorycznie pyta dr. Waldemar Pawłowski, lekarz, specjalista ds. żywienia. – Żeby zachowała „świeżość”, kanapka musi zostać zakonserwowana.

A środki użyte do tego nie są obojętne dla naszego zdrowia. Niektóre zawarte składniki „E” powodują alergie, niestrawności, czy grzybice. Narażone na dolegliwości są dzieci i osoby starsze. Ja osobiście nie sięgnąłbym po takie jedzenie, a tym co już po to sięgają, radzę dokładnie czytać skład...



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę