Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Uważaj, co jesz latem

21 lipca 2015
93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Powinniśmy przy tym pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

„Latem natura daje nam możliwość urozmaicenia jadłospisu. Warto z tego skorzystać i jeść różnorodne owoce i warzywa dostępne na rynku” – zachęca w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne. Zwracajmy uwagę na to, w jaki sposób są one przechowywane przez sprzedawców. Upał sprzyja szybszemu psuciu się – sprawdzajmy, czy warzywa i owoce nie są zgniłe ani spleśniałe. Nie warto kupować też tych przejrzałych.

Zamiast łakoci jedzmy słodkie truskawki, czereśnie czy jagody. Owoce te wyśmienicie sprawdzają się jako składniki koktajli i sorbetów. Wśród Polaków popularne są także owocowe i warzywne chłodniki. Unikajmy jedzenia tłustego (ciężkostrawnego) oraz kremowych ciast. Pamiętajmy natomiast o rybach.

Do picia w upalne dni najbardziej wskazana jest woda z cytryną. Dobre są również lekkie napary ziołowe i słaba herbata. Jeśli chodzi o soki, wybierajmy te, które nie są sztucznie dosalane i dosładzane. Ze względu na wartość energetyczną traktujmy je jako jedzenie, a nie napoje.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę