93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Powinniśmy przy tym pamiętać o kilku ważnych rzeczach.
„Latem natura daje nam możliwość urozmaicenia jadłospisu. Warto z tego skorzystać i jeść różnorodne owoce i warzywa dostępne na rynku” – zachęca w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne. Zwracajmy uwagę na to, w jaki sposób są one przechowywane przez sprzedawców. Upał sprzyja szybszemu psuciu się – sprawdzajmy, czy warzywa i owoce nie są zgniłe ani spleśniałe. Nie warto kupować też tych przejrzałych.
Zamiast łakoci jedzmy słodkie truskawki, czereśnie czy jagody. Owoce te wyśmienicie sprawdzają się jako składniki koktajli i sorbetów. Wśród Polaków popularne są także owocowe i warzywne chłodniki. Unikajmy jedzenia tłustego (ciężkostrawnego) oraz kremowych ciast. Pamiętajmy natomiast o rybach.
Do picia w upalne dni najbardziej wskazana jest woda z cytryną. Dobre są również lekkie napary ziołowe i słaba herbata. Jeśli chodzi o soki, wybierajmy te, które nie są sztucznie dosalane i dosładzane. Ze względu na wartość energetyczną traktujmy je jako jedzenie, a nie napoje.