Uwaga! W paluszkach krabowych nie ma krabów. Są za to...
30 września 2011
Kupiliśmy paluszki krabowe wyprodukowane przez cztery różne firmy. Na trzech z nich było napisane „Paluszki z surimi o smaku krabowym". Z czego zatem robi się te produkty?
Paluszki krabowe wbrew swojej nazwie w składzie nie mają mięsa z krabów. Głównym ich składnikiem jest surimi, czyli zmielone mięso ryb, najczęściej pangi lub morszczuka z dodatkiem stabilizatorów oraz sorbitolu, który nadaje produktom słodkawy smak.
Dostępne na rynku paluszki krabowe to produkt przetworzony, z pewnością nie tak cenny jak czyste rybie mięso. Na szczęście dodatki w nim zawarte są w większości pochodzenia naturalnego — tłumaczy Zofia Urbańczyk, dietetyk. Jeden z producentów zapewnia nas jednak, że produkowane przez niego paluszki są z mięsa krabowego. Niestety z etykiety się tego nie dowiemy i musimy wierzyć mu na słowo.