MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Uwaga na przetwory w sklepach

22 maja 2003

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta alarmuje, że znaczna część przetworów sprzedawanych w sklepach jest nadgniła, lub zanieczyszczona.

Kupując paprykę konserwową lub grzyby marynowane mamy niewielkie szanse, by cieszyć się pełnowartościowym produktem o odpowiednich walorach smakowych. Rzeczniczka Urzędu Alina Urban powiedziała, że ponad trzy czwarte zbadanej papryki konserwowej miało wady, a grzybów marynowanych 65 procent. Również w przypadku koncentratu pomidorowego pond połowa oferowanego produktu nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych.

Kontrolerzy zwracają uwagę na celowe fałszowanie koncentratu pomidorowego. Polega to na otrzymywaniu produktu w wyniku dodawania substancji zagęszczających, zamiast odparowania wody. W rezultacie, poza nazwą, wyrób taki ma niewiele wspólnego z prawdziwym koncentratem pomidorowym. W ramach przeprowadzonej kontroli inspektorzy ukarali blisko 70 osób na kwotę prawie 10 tysięcy złotych.


POWIĄZANE

Aplikacje IoT służą zintegrowaniu urządzeń, sensorów i całej infrastruktury, dzi...

Wyjątkiem są mikrofirmy, gdzie tylko 8% liczy na większą sprzedaż Nowy rok nie z...

Wyzwania, zmiany i nowe technologie na rzecz planety. Ekologiczne trendy na 2025...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę