OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Uwaga na przetwory w sklepach

22 maja 2003

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta alarmuje, że znaczna część przetworów sprzedawanych w sklepach jest nadgniła, lub zanieczyszczona.

Kupując paprykę konserwową lub grzyby marynowane mamy niewielkie szanse, by cieszyć się pełnowartościowym produktem o odpowiednich walorach smakowych. Rzeczniczka Urzędu Alina Urban powiedziała, że ponad trzy czwarte zbadanej papryki konserwowej miało wady, a grzybów marynowanych 65 procent. Również w przypadku koncentratu pomidorowego pond połowa oferowanego produktu nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych.

Kontrolerzy zwracają uwagę na celowe fałszowanie koncentratu pomidorowego. Polega to na otrzymywaniu produktu w wyniku dodawania substancji zagęszczających, zamiast odparowania wody. W rezultacie, poza nazwą, wyrób taki ma niewiele wspólnego z prawdziwym koncentratem pomidorowym. W ramach przeprowadzonej kontroli inspektorzy ukarali blisko 70 osób na kwotę prawie 10 tysięcy złotych.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę