Uwaga na Oliwę Extra Vergin! To może być zwykły olej
5 stycznia 2016
Jak poinformował portal wyborcza.biz, oliwa Extra Virgin to produkt najwyższej jakości, jednak producenci często sprzedają pod tą nazwą oleje gorszej jakości. We Włoszech i Hiszpanii wobec producentów i importerów wszczęto śledztwa, a w Ameryce ukazała się książka obnażająca kulisy olejowej branży.
Według danych California Olive Oil Council wartość rocznej sprzedaży oliwy wynosi 720 milionów dolarów. Dobrą koniunkturę postanowili w nielegalny sposób wykorzystać producenci i importerzy z Grecji, Hiszpanii i Włoch. Sprawą fałszowania oliwy zajęły się organy ścigania.
Funkcjonariusze włoskiej Guardia di Finanza wpadli na trop ogromnej afery, w którą zamieszane jest trzynastu włoskich. Według włoskiej policji finansowej aż cztery na pięć butelek włoskiej oliwy Extra Virgin może zawierać w sobie tańsze oleje z Grecji, Hiszpanii, Maroka i Tunezji. Problemy z czystością oliwy mają także Hiszpanie. W połowie grudnia dwóch biznesmenów z Andaluzji otrzymało wyroki dwóch lat więzienia za dystrybuowanie oszukanej oliwy w latach 2005-2006. Pod nazwą Extra Virgin sprzedawali mieszankę olejów, w której 70-80 proc. stanowił olej słonecznikowy.
Kwestii jakości oliwy nie należy lekceważyć. Proceder ten nie zawsze ograniczał się bowiem do oszukiwania klientów poprzez sprzedawanie im produktu gorszej jakości. Najtragiczniejszy w skutkach przypadek fałszowania oliwy z oliwek miał miejsce w 1981 roku w Hiszpanii. Z powodu spożycia oliwy zanieczyszczonej aniliną zmarło wówczas niemal 700 osób, a 25 tysięcy doznało trwałego uszkodzenia zdrowia .