Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Uwaga na konserwy

4 listopada 2002

Mniej mięsa i tłuszczu niż deklarował producent, złe oznakowanie, napisy na etykiecie mające niewiele wspólnego z tym co znajduje się w puszcze – to główne zastrzeżenia jakie zgłosiła Inspekcja Handlowa podczas kontroli wyrobów konserwowych sprzedawanych w podkarpackich sklepach. IH zakwestionowała co szósty tego typu wyrób.

Inspektorzy sprawdzili 52 partie konserw w 10 sklepach. 

W szynce polskiej i gulaszu angielskim takie parametry jak zawartość galarety, zawartość tłuszczu i ilość surowców mięsno-tłuszczowych były zaniżona w stosunku do obligatoryjnych norm lub do tego co deklarował producent. W bigosie było za mało mięsa – wylicza Janina Siwiec- Zając, naczelnik wydziału kontroli jakości Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Rzeszowie. W kontrolach inspekcji Handlowej jeszcze gorzej niż konserwy wypadły wyroby garmażeryjne. Zakwestionowana została co trzecia partia. Przyczyny były podobne: mniej mięsa niż deklarował producent, zaniżona waga w porównaniu z tym co było napisane na opakowaniu, niewłaściwie oznakowanie, np. bez podawania że produkt był konserwowany chemicznie. Kontrolerzy natrafili również na wyroby przeterminowane – sprzedawca nie dopilnował terminu ważności. 

Sporo zastrzeżeń kontrolerzy inspekcji mieli do sposobu przechowywania wyrobów garmażyneryjnych. W kilku sklepach handlowcy trzymali towar w zbyt wysokiej temperaturze, przez co łatwo mógł ulec zepsuciu.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę