FAMMU/FAPA podała, że w styczniu br. Amerykanie odnotowali dalszy wzrost eksportu wołowiny, który zwiększył się w ujęciu ilościowym o 13 proc. do 97,8 tys. ton, natomiast wartościowym wzrósł o 16 proc. do 514,5 tys. USD.
Zwyżkę wywozu odnotowano przede wszystkim dzięki dwucyfrowemu wzrostowi eksportu do Meksyku (wzrost o 23 proc. do 20,2 tys. ton), Japonii (wzrost o 53 proc. do 15,7 tys. ton) oraz Hongkongu/Chin (wzrost o 81 proc. do 12,8 tys. ton). Znacznie więcej amerykańskiej wołowiny niż przed rokiem trafiło także do Ameryki Środkowej (wzrost o 26 proc. do 2,8 tys. ton), w tym przede wszystkim do Chile (wzrost o 25 proc. do 975 ton) oraz do Kolumbii (wzrost o 258 proc. do 369 ton).
Dzięki tym wzrostom zniwelowany został spadek wywozu amerykańskiej wołowiny do Kanady (spadek o 26 proc. do 12,3 tys. ton), jak również do Korei Południowej (spadek o 15 proc. do 9,9 tys. ton) i na Tajwan (spadek o 33 proc. do 2,1 tys. ton). Warto także zauważyć dalszy wzrost wywozu wołowiny ze Stanów Zjednoczonych do Indonezji. Kraj ten był w styczniu ósmym najważniejszym odbiorcą wołowiny z USA (wzrost o 3314 proc. do 1,7 tys. ton).