Jak podała FAMMU/FAPA, w czerwcu br. eksport mięsa wieprzowego z USA pozostawał na wysokim poziomie przyczyniając się tym samym do znacznego wywozu tego gatunku mięsa w całej I połowie 2014 r. W omawianym okresie Amerykanie wyeksportowali 181,5 tys. ton wieprzowiny, tj. o 7 proc. więcej niż w czerwcu 2013 r. Wartość tego wywozu zwiększyła się o 25 proc. do 585,1 mln USD.
W I połowie 2014 r. Stany Zjednoczone wyeksportowały łącznie 1,15 mln ton wieprzowiny, tj. o 9 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość wywozu tego gatunku mięsa zwiększyła się o 17 proc. do 3,4 mld USD.
Absencja eksporterów wieprzowiny z Unii na rynku rosyjskim, czego powodem była epidemia pomoru świń w Polsce i na Litwie, przyniosła wzrost konkurencji w krajach azjatyckich. Tym niemniej amerykański eksport mięsa wieprzowiny do Korei Południowej oraz Japonii utrzymywał się w I połowie 2014 r. na wysokim poziomie. W omawianym okresie Amerykanie dostarczyli do Japonii oraz Korei Południowej odpowiednio 254,5 tys. ton (wzrost o 19 proc.) oraz 77,2 tys. ton (wzrost o 31 proc.) wieprzowiny.
Zdaniem ekspertów kontynuacja wzrostowego poziomu wywozu w tych kierunkach była możliwa dzięki utrzymaniu się przywiązania konsumentów do jakości oraz smaku amerykańskiej wieprzowiny. W I połowie 2014 r. więcej amerykańskiej wieprzowiny trafiło także do Meksyku (wzrost o 15 proc. do 333,1 tys. ton), Kolumbii (wzrost o 83 proc. do 25,8 tys. ton), Singapuru (wzrost o 269 proc. do 15,7 tys. ton) oraz Australii (wzrost o 17 proc. do 33,1 tys. ton).
W marcu br. Amerykanie powrócili z wieprzowiną na rynek rosyjski po 13-miesięcznym okresie nieobecności (dwa zakłady otrzymały prawo wywozu do Rosji). Od tego czasu największy poziom eksportu zanotowano w czerwcu br. (9,4 tys. ton). Wywóz ten jednak został zablokowany w dniu 7 sierpnia br. w związku z rosyjskim embargiem nałożonym na eksport rolny z USA, Kanady, UE, Australii i Norwegii.