Jak podała FAMMU/FAPA, według danych Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa (USMEF), w okresie od stycznia do lipca br. USA wyeksportowały ponad 1 mln ton wieprzowiny ( w ekwiwalencie wagi uszy) - o 7 proc. więcej niż w tym samym okresie 2013 r.
Wartość wysyłek wzrosła o 18 proc. do 3,4 mld USD. Największym odbiorcą pod względem wolumenu wywozu był Meksyk, a wartościowo - Japonia. Wzrost eksportu na rynek meksykański to efekt coraz wyższego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen. Podaż mięsa z krajowej produkcji jest natomiast ograniczona ze względu na wpływ epidemii biegunki epidemicznej świń (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii także wpłynęły na spadek produkcji i wzrost cen w Japonii.
Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży do Korei Płd. została spowodowana zwyżką cen na tym rynku. Spadek notowań i nadpodaż wieprzowiny w Chinach były natomiast powodem niewielkiego wzrostu amerykańskiego eksportu w tym kierunku. W omawianym okresie tego roku USA ulokowały na rynkach zagranicznych ok. 28 proc. krajowej produkcji wieprzowiny.