Biogaz_III Forum 2025

USA eksportują więcej wieprzowiny

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, według danych Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa (USMEF), w okresie od stycznia do lipca br. USA wyeksportowały ponad 1 mln ton wieprzowiny ( w ekwiwalencie wagi uszy) - o 7 proc. więcej niż w tym samym okresie 2013 r.

Wartość wysyłek wzrosła o 18 proc. do 3,4 mld USD. Największym odbiorcą pod względem wolumenu wywozu był Meksyk, a wartościowo - Japonia. Wzrost eksportu na rynek meksykański to efekt coraz wyższego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen. Podaż mięsa z krajowej produkcji jest natomiast ograniczona ze względu na wpływ epidemii biegunki epidemicznej świń (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii także wpłynęły na spadek produkcji i wzrost cen w Japonii.

Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży do Korei Płd. została spowodowana zwyżką cen na tym rynku. Spadek notowań i nadpodaż wieprzowiny w Chinach były natomiast powodem niewielkiego wzrostu amerykańskiego eksportu w tym kierunku. W omawianym okresie tego roku USA ulokowały na rynkach zagranicznych ok. 28 proc. krajowej produkcji wieprzowiny.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę