A_BIO_AGRO_950

USA eksportują więcej mrożonej wołowiny

8 marca 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w ubiegłym roku Stany Zjednoczone zwiększyły znacząco eksport wołowiny. Jak podaje Agriculture and Horticulture Development Board, brytyjski odpowiednik naszych funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, w 2011 r. eksport świeżej i mrożonej wołowiny wzrósł o 22 proc.
Wolumen eksportu wyniósł 884 tys. t w porównaniu z 727 tys. t rok wcześniej.
Był to kolejny już rok dynamicznego wzrostu eksportu, gdyż w 2010 r. urósł on o 19 proc. Tak dobre wyniki w 2011 r. możliwe były m.in. dzięki stosunkowo słabemu dolarowi i wysokiemu popytowi na wołowinę na rynkach światowych.
Wśród dużych odbiorców amerykańskiej wołowiny Japonia, Korea Pd. i Kanada zwiększyły import o około jedną trzecią. Duże wzrosty notowano również w przypadku niektórych mniej ważnych odbiorców: Rosji, Hongkongu i Wietnamu. Jednak mimo niewielkiemu spadkowi importu, Meksyk pozostaje nadal największym odbiorcą wołowiny ze Stanów Zjednoczonych.


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę