FAPA/FAMMU podaje, że w swojej sierpniowej prognozie bilansu cukru w USA tamtejszy Departament ds. Rolnictwa USDA nieznacznie obniżył szacunek produkcji cukru ogółem w sezonie 2011/12 do 8,11 mln ton krótkich amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy (około 6,77 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cukier biały), z czego 4,75 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy (około 3,96 mln ton metrycznych w przeliczeniu na cukier biały) wyniesie produkcja cukru buraczanego.
Większa będzie za to produkcja cukru trzcinowego, którego wolumen ma wzrosnąć o 8% do 3,36 mln krótkich ton amerykańskich w przeliczeniu na cukier surowy (około 2,83 mln ton metrycznych cukru białego). USDA zmniejszyło wyraźnie szacunek importu i zapasów końcowych cukru (spadek o 1), które mają wynieść odpowiednio ~2,47 i ~1,1 mln ton metrycznych ekwiwalentu cukru białego.