Gdy w naszym kraju odchodzi się od produkcji cukru z buraków, w Mali (środkowa Afryka) zastanawiają się, czy nie warto tam wybudować cukrowni. I nie chodzi o zakład przerabiający trzcinę, ale właśnie buraki...
Cukrownia Ostrowy (powiat kutnowski, województwo łódzkie) należaca do Krajowej Spółki Cukrowej została przed kampanią 2006/2007 wygaszona. Nieliczni pracownicy, którzy jeszcze w zakładzie zostali, mówią, że w ubiegłym tygodniu do cukrowni przyjachali przedstawiciele firmy z Mali. Oglądali urządzenia, które zostały w cukrowni po wygaszeniu, a jest to prawie kompletna linia do produkcji cukru - i zastanawiali się, czy nie byłoby warto przenieść całości do środkowej Afryki...
Tydzień temu zapytałam Łukasza Wróblewskiego, rzecznika Krajowej Spółki Cukrowej o to, jakie plany ma spółka względem majątku w Ostrowach i o potencjalnych inwestrów, których znalezienie obiecywali wiosną prezesi spółki. Do dziś odpowiedzi nie otrzymałam.